Десет доказано здравословни храни
Екипът на Economic.bg ви предлага списък на някои от най-полезни продукти
~ 2 мин.
Здравословното хранене не трябва да бъде сложно. С подходящите видове храни можем да отклоняваме различни болести, да бъдем слаби и да стимулираме имунната си система. Екипът на Economic.bg ви предлага списък на някои от най-здравословните храни, препоръчвани от диетолозите, които са доказано полезни за имунната ни система.
Орехи
Ядките могат да бъдат с високо съдържание на калории и мазнини, но тези мазнини са далеч по-здравословни от мазнините в месото и млечните продукти. Високото съдържание на омега-3-мастни киселини ги прави полезни за съдовата ни система. Орехите имат най-високо антиоксидантно съдържание сред всички ядки.
Броколи
Броколите са член на семейството на зелевите зеленчуци, които носят противоракови ползи, по-висок имунитет и намаляване на възпаления. Те имат високо съдържание на фибри и помагат за намаляване на кръвното налягане, както и намаляват риска от съдови заболявания.
Леща
Лещата е богата на желязо, фибри и протеини. Ето защо тези малки бобени растения са много полезни за здравето ни. Също така не съдържа сяра, газовият компонент за производство в други бобови растения.
Червено цвекло
Цвеклото е източник на фолиева киселина, която помага за усвояване на аминокиселините в метаболизма. Важен зеленчук е за бременните жени. Също така червените пигменти, които съдържа, се борят с рака и сърдечно-съдови заболявания.
Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб е изключително полезен и се препоръчва горещо във всяко здравословно меню. Той съдържа диетични фибри, желязо и няколко витамина. Консумирането на пълнозърнестите храни се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и затлъстяване. Те помагат и за понижаване на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане.
Патладжан
Патладжанът е пълен с фибри и съдържа цялата гама от витамини, които дават енергия на организма. Лилавият цвят на този зеленчук е доказателство, че той разполага с мощни антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки и контролират нивата на липидите.
Киноа
Не само, че киноа се приема за много полезно зърно, но тя е пълноценен протеин, съдържащ всички аминокиселини, необходими за изграждането на мускулите.
Бадеми
Подобно на други черупкови плодове, бадемите са богат източник на протеини. Те са с високо съдържание на калций и мононенаситени мазнини. Шепа бадеми ежедневно може да помогне за намаляване на LDL холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Червено вино
Умереното приемане на червеното вино може да бъде много полезно. В него се съдържа съединение, наречено ресвератрол, което се свързва с дълголетие и по-малък риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителната консумация е една чаша на ден за жените и две за мъжете.
Риба тон
Риба тон е с високо съдържание на протеини, витамин Б, селен и омега-3 мастни киселини. Малките деца и бременните жени обаче трябва да ограничат консумацията й, тъй като в нея има високо съдържание на невротоксин метилживак. За всички останали тя е изключително полезна.
Орехи
Ядките могат да бъдат с високо съдържание на калории и мазнини, но тези мазнини са далеч по-здравословни от мазнините в месото и млечните продукти. Високото съдържание на омега-3-мастни киселини ги прави полезни за съдовата ни система. Орехите имат най-високо антиоксидантно съдържание сред всички ядки.
Броколи
Броколите са член на семейството на зелевите зеленчуци, които носят противоракови ползи, по-висок имунитет и намаляване на възпаления. Те имат високо съдържание на фибри и помагат за намаляване на кръвното налягане, както и намаляват риска от съдови заболявания.
Леща
Лещата е богата на желязо, фибри и протеини. Ето защо тези малки бобени растения са много полезни за здравето ни. Също така не съдържа сяра, газовият компонент за производство в други бобови растения.
Червено цвекло
Цвеклото е източник на фолиева киселина, която помага за усвояване на аминокиселините в метаболизма. Важен зеленчук е за бременните жени. Също така червените пигменти, които съдържа, се борят с рака и сърдечно-съдови заболявания.
Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб е изключително полезен и се препоръчва горещо във всяко здравословно меню. Той съдържа диетични фибри, желязо и няколко витамина. Консумирането на пълнозърнестите храни се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и затлъстяване. Те помагат и за понижаване на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане.
Патладжан
Патладжанът е пълен с фибри и съдържа цялата гама от витамини, които дават енергия на организма. Лилавият цвят на този зеленчук е доказателство, че той разполага с мощни антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки и контролират нивата на липидите.
Киноа
Не само, че киноа се приема за много полезно зърно, но тя е пълноценен протеин, съдържащ всички аминокиселини, необходими за изграждането на мускулите.
Бадеми
Подобно на други черупкови плодове, бадемите са богат източник на протеини. Те са с високо съдържание на калций и мононенаситени мазнини. Шепа бадеми ежедневно може да помогне за намаляване на LDL холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Червено вино
Умереното приемане на червеното вино може да бъде много полезно. В него се съдържа съединение, наречено ресвератрол, което се свързва с дълголетие и по-малък риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителната консумация е една чаша на ден за жените и две за мъжете.
Риба тон
Риба тон е с високо съдържание на протеини, витамин Б, селен и омега-3 мастни киселини. Малките деца и бременните жени обаче трябва да ограничат консумацията й, тъй като в нея има високо съдържание на невротоксин метилживак. За всички останали тя е изключително полезна.