Агнешкото да се сервира охладено и с листни зеленчуци
Храната трябва да се поднася на нива, съветва проф. д-р Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина“ в Медицинския университет, София
Проф. д-р Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина“ в Медицинския университет, София
Проф. Байкова, какви храни препоръчвате след великденските пости?
След великденските пости идват празничните великденски дни, в които ние българите имаме своите традиционни ястия. На първо място това е обредния хляб, или козунакът. С него ние свързваме празникът на християнската религия и шарените яйца са задължителни. В допълнение празникът включва печено агнешко месо. През последните години то се заменя с риба, пилешко, в зависимост от предпочитанията на потребителите.
Много важно е да преминем плавно към празничен модел на хранене. За тези, които са постили, най-напред трябва да включат в менюто си тези храни, които последни са изоставили в седем седмичния пост - месото, млякото, яйцата. Те трябва последователно да започнат да се консумират и на всеки два дни да се включва по един вид от онези храни, които сме изключили за седем седмици.
Как трябва да се приема храната?
Ние специалистите по хранене и естетика съветваме за закуска да се приема филийка козунак с айран или кисело мляко. Трябва да внимаваме с козунака, тъй като в него има яйца в концентриран вид, много мляко, брашно, захар, свинска мас и краве масло, ядки. Тези съставки са концентрирани и го правят трудно смилаем от храносмилателната система. Затова трябва да се консумира системно.
Към 10 часа сутринта може се приеме яйце. Информираната домакиня трябва да внимава със съхранението на яйцата. Те трябва да се съхраняват в хладилни условия. В противен случай има риск те да задържат банална микрофлора, бактерии и други.
На обяд се сервира празничната трапеза, която включва разнообразни салати, основно ястие, гарнитури и десерт. Препоръчително е домакинята да сервира и отсервира всеки вид ястия поетапно, а не всичко да седи пред очите ни, тъй като човешкият зрителен анализатор също участва в храненето, както и обонянието ни. Отделните кулинарни шедьоври трябва да се сервират и отсервират.
Храната се подрежда на нива в стомашно-чревния ни тракт. Ето защо е важно храносмилателните процеси да се подготвят със салата, фреш, за да се раздвижат "заспалите" черва и да се подготвят за усилената работа, която им предстои, да секретират храносмилателни сокове жлезите, които са отговорни за обработката на храната.
С ордьовъра, както знаете, се сервира питие. По традиция у нас това е ракия. Салата може да бъде с млечен продукт, за да забавя влиянието на алкохола, тъй като алкохолните субстанции са водно и масло разтворими.
Как най-здравословно да се приготви агнешкото и с какво да се консумира?
Аз лично препоръчвам ако се спазва традицията да се консумира агнешко, то да бъде охладено на стайна температура, за да могат да се отделят лоените капчици от повърхността на порцията. Овчата лой много бързо се втвърдява. Ако е охладено, ще приемем по-малко калории и наситени животински мазнини, които са рискови.
Ако използваме психологията на храненето като фактор, който определя количеството консумирана храна, желателно е месото предварително да се нареже на тънки филийки.
Не препоръчвам агнешкото да се консумира с ориз и картофи, а със зелени листни зеленчуци, характерни за периода. Те много по-лесно се обработват от организма. В противен случай увеличаваме риска от обременяване на храносмилателния процес. Ако все пак се спази традицията да се направи дроб сарма, съветвам да се раздели като прием. На единия да се предложи печеното месо и в друг прием да се сервират дробчетата с ориза. Всичко това зависи от информираната домакиня, която поднася храната.
След обяд може да се приеме яйце или филийка козунак с кафе или чай, а вечерята да бъде салата.
Какви рискове крие преяждането по Великден?
Обикновено рисковете при преяждане са възпалителни проблеми - гастрити, колити, подуване. Храносмилателната система е свързана рефлекторно, и ако възникне проблем с натоварване на стомаха и червата, със сигурност може да се очаква този проблем от страна на панкриаса и/или на жлъчно-чернодробната система. Възникне ли проблем при едно от тях, рискът да направим същия възпалителен процес и на другите два органа е много голям.
След преяждане има риск и от повишаване на кръвното налягане, гарнирано от алкохола. При чувствителна жлъчка, трябва да се внимава и да не се приема голямо количество мастни храни жълтъка на яйцето, който свива жлъчните пътища, заради мастно-киселинния му състав. Това увеличава риска от инцидент на сърцето и на съдовете.
При диабетиците също има риск от обостряне на състоянието. Хората с подагра трябва да консумират много нищожно количество месо или да преминат на друг вид от възрастни животни.
Как да възстановим организма си след празниците?
Българите имат една фраза "Не всеки ден е Великден". След празниците трябва да се премине на по-леко хранене - зелени листни зеленчуци, коприва, плодови и зеленчукови сокове. Хората с по-натоварен график могат да си позволят кисело мляко, извара и много течности - вода, билкови чайове, лимон и мед. Така ще се засили работата на отделителната система, която в този период трябва да се справи с излъчване на разградните продукти по тялото ни на многото видове храни. Черният дроб е бил натоварен като най-голямата биохимична лаборатория в човешкия организъм и трябва да му дадем възможност да се възстанови.