„Тера Мадре Балкани 2012” в София
150 местни общности от 10 балкански страни ще показват традиционни биохрани по уникални древни рецепти
“Тера Мадре Балкани 2012” ще открият зам.министър Евдокия Манева, кметът на София Йорданка Фандъкова и Карло Петрини - основател на Slow Food в Университетската ботаническа градина в София днес.
В продължение на три дни от 29 юни до 1 юли включително столичани ще могат да пробват традиционни местни храни от 10 балкански страни. Форумът се провежда за втори път и събира над 150 представители на мрежата на традиционни хранителни общности на Slow Food. Регионалната мрежа Тера Мадре работи за оползотворяването на местните ресурси за устойчиво развитие в селските райони, за засилване на ролята и връзките на младите хора с устойчивата храна като елемент от културата и развитието на местните общности. ‘Тера Мадре Балкани’ се провежда по инициатива на Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и е част от събитията в рамките на програмата ‘София 2019 – кандидат за европейска столица на културата’.
Министерство на околната среда и водите е съорганизатор на форума с финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда (ПУДООС).
На 30 юни 2012 г., събота, от 9,30 часа, в Големия салон на Българска академия на науките ще се проведе пленарна сесия „Ролята на биоразнообразието и традиционното знание за устойчивото развитие в изолираните селски райони“. Експерти от МОСВ ще презентират процеса на ратифициране и прилагане на Протокола от Нагоя и опазването на традиционните знания за генетичните ресурси в България. В дискусионните панели са предвидени обсъждания за ролята на гражданското общество и културните общности за проучването и съхраняването на биологичното разнообразие (в частност на генетичните ресурси) на Балканите, устойчивото производство на храни и съвместяването на традиционните начини на производство и европейските норми, както и опазване на природата чрез запазване на местните кулинарни традиции.
По традиция Slow Food ще има отворена програма в градината на ул. ‘Московска’ 49, в която са предвидени демонстрации и дегустации на уникални храни от Балканите, съхранили богатството от генетични ресурси и опитът, свързан с тяхното отглеждане и използване, предаван през поколенията.