Биологичните чайове, спасени от слънчеви панели
Учителка по професия, Лиляна Георгица винаги е била любител на органичните продукти
Учителка по професия, Лиляна Георгица винаги е била любител на органичните продукти, особено на чайовете, подправките и билките. Преди две години тя решава да отглежда лечебни растения на половин хектар земя, която притежава в град Бируинца, Молдова.
Растенията не се третират с нищо. Започнах този бизнес, за да получа екологичен продукт и преди всичко мислех за здравето на клиентите. Може би ще имам по-малко количество продукция, но за сметка на това ще е по-качествена и е по-здравословна“, казва предприемачът.
Започвайки от засаждането, отглеждането, прибирането на реколтата, сушенето, нарязването и опаковането, всяка стъпка от производствения процес се наблюдава внимателно. Използват се само цели листа и цветове, като не се добавят консерванти и овкусители след обработка и сушене.
„Много лечебни и ароматни растения могат да се отглеждат органично, като се намалява употребата на пестициди и въздействието върху околната среда. Биологичното земеделие може да привлече по-голям сегмент от потребители, загрижени за здравето и околната среда“, казва Лиляна Георгица.
В началото семейството се опитва да продаде растенията на преработватели, но цените са доста ниски и не се доближават до покриване както на инвестицията, така и на труда от засаждането до прибирането на реколтата. Тогава те купуват сушилня за растения, за да може процесът да стане както в старите времена, когато бабите и дядовците сушели растенията за чай.
Така започнахме да сушим и правим чай и смеси от подправки. Продаваме ги по пазари и панаири", разказва тя.
През първата година тя засажда рози, лайка, пелин, невен, еньовче и др.
Чайовете и подправките не са единствените ни продукти. Започнахме да правим и растителни масла от невен, лайка и лилия. Те са оценени от онези, които познават чудодейното им действие“, казва Лиляна.
Година след стартирането на бизнеса настъпва енергийната криза и Лиляна е готова да затвори бизнеса си. Разходите за енергия далеч надхвърлят приходите. Но благодарение на помощ от ПРООН (Програмата на ООН за развитие) чрез проекта за „Спешна подкрепа за агропроизводители в контекста на социално-икономическата, климатичната и енергийната криза“, предприемачът успява да закупи 8 kW слънчеви панели, две термопомпи и резачка за зеленчуци.
Жената иска да разработи линия за производство на зеленчукови плодници по английска рецепта.
Оборудването ще спомогне за създаването на оптимални условия за съхранение и консервиране на полусушени зеленчуци, което ще помогне да се увеличи срокът им на годност до 2 – 3 години. Компанията също така ще пести енергия, което ще ѝ позволи да намали производствените и маркетинговите разходи.
Историята на Лиляна Георгица е разказана на сайта на програмата.