Спират производството на „Кока Кола“ във Венецуела заради липсата на захар
Компанията ще произвежда само диетичните си напитки
![Спират производството на „Кока Кола“ във Венецуела заради липсата на захар](/web/files/articles/58646/narrow_image/thumb_1040x585_coca.jpg)
Компанията „Кока Кола“ временно спира
производството на своите газирани напитки във Венецуела заради липсата на захар,
съобщават световни агенции.
Говорителят на американската компания Кери Треслър обави, че доставчици на захар в страната временно преустановяват доставките заради липсата на суровина. Оттук нататък ще се произвеждат единствено диетичните напитки "Кока Кола лайт" и "Кока Кола зиро".
Венецуела е в тежка икономическа и енергийна криза и страда от най-голямата инфлация в света. Kонтролът върху цените на пазара, нарастващите производствени разходи, липсата на външна търговия, ограничаващите закони за пазара на труда и липсата на торове доведоха до спад в производството на захарно цвекло във Венецуела през последните години. Съответно, производителите се насочиха към отглеждането на друг вид култури.
През 2016-2017 г. страната ще произведе само 430 хил. тона захарно цвекло, което с 20 хил. тона по-малко отколкото през миналата година. За същия период Венецуела планира да внесе 850 хил. тона захар.