И най-добрият ресторант е...
Над 900 ценители на хубавата кухня определят приза
След като предаде за една година на испанския Celler de Can Roca титлата най-добър ресторант в света, датският Noma възвърна лидерството си, пише Time. Класацията „50 най-добри ресторанта в света” се провежда от 2002 г. и се възприема като наградите Оскар сред кулинарните среди.
Има ли по-сладка победа от успешното завръщане? Година след като Noma слезе от върха, главният му готвач Рене Реджепи триумфира отново в лондонския Guildhall, където се проведе официалното награждаване. В седмиците преди голямата вечер той напомнял на персонала си, че трябва да стават все по-добри за да не се повтори разочарованието от 2013 г. След три години кулинарно господство, предишната загуба оказвала голям психологически натиск върху Реджепи и екипа му, пише изданието.
Организирана от базирано в Лондон списание, надпреварата се оказала изключително влиятелна през последните 12 години. Важността на приза се предопределя до голяма степен от финансовия ефект върху победителя. Само за изминалата година Celler de Can Roca е отчела над 121 хил. резервации.Не по-малко съществено е как се взема решението. Над 900 главни готвачи, автори и почитатели на изисканата храна от цял свят гласуват всяка година, което превръща наградата в ценна форма на признание от клиентите и обществото.
Ето и петте най-високо оценени ресторанта в света:
1. Noma - Копенхаген, Дания
2. El Celler de Can Roca - Хирона, Испания
3. Osteria Francescana - Модена, Италия
4. Eleven Madison Park - Ню Йорк, САЩ
5. Dinner By Heston Blumenthal - Лондон, Великобритания