Захарта и олиото поскъпват
Без промяна остават цените на брашното и яйцата
Раздвижване при цените на дребно на шестте основни хранителни продукта - захар, олио, яйца, брашно, агнешко месо и пилешко месо, се наблюдава през седмицата 11-18 юли. Това сочат данните от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
През периода цената на бялата кристална захар на дребно за страната се е покачила с 2 стотинки до 2,24 лева за килограм. По области поскъпването е засегнало повече малките магазини. Най-рязко цената на продукта се е увеличила в област Добрич – с 12 стотинки в големите търговски вериги (ГТВ) и с 15 стотинки в другите търговски обекти (ДТО), както и в магазинчетата в регионите Шумен и Варна – съответно с 10 и с 15 стотинки за килограм. Спад е регистриран само на две места – с 5 стотинки в малките магазини в Перник и със 7 стотинки в хипермаркетите в София.
Поскъпване е отчетено и при рафинираното слънчогледово олио – през периода средната му за страната търговска стойност на дребно се е вдигнала с 1 стотинка до 3,02 лева за един литър.
Цената на брашното тип 500 на дребно е останала стабилна в рамките на интервала 11-18 юли. Както и миналата седмица (4-11 юли), продуктът е вървял средно за 1,04 лева за килограм.
Без промяна е и цената на дребно на двата размера яйца. Яйцата размер M са се продавали за 26 стотинкиза брой средно за страната, а тези размер L – за 29 стотинки.
И при трите основни разфасовки на агнешкото месо е регистрирано поскъпване на дребно. През седмицата 11-18 юли цялото агне е струвало средно 13,44 лева за килограм, което е увеличение с цели 35 стотинки. Агнешкият бут и агнешката плешка са повишили търговската си стойност съответно с 6 стотинки до 13,36 лева и с 5 стотинки до 13,04 лева.
Цената на замразеното пилешко месо на дребно е спаднала с 2 стотинки до 4,41 лева за килограм в рамките на изследвания интервал 11-18 юли. През проучвания период средната за страната цена на дребно на охладеното пилешко месо остава непроменена на ниво от 5,01 лева за един килограм.