ББР ще отговори на очакванията на затруднения в момента български бизнес

Прекият ефект от правителствените мерки през банката се оценява на над 2% от БВП, казва Стоян Мавродиев

ББР ще отговори на очакванията на затруднения в момента български бизнес

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

~ 5 мин.
ББР

Българската банка за развитие (ББР) ще вземе основно участие в подкрепата, която държавата планира да предостави на българския бизнес, засегнат от кризата с COVID-19. Държавата ще увеличи капитала на финансовата институция със 700 млн. лв., които чрез търговските банки трябва да активират кредитен ресурс за 2.5 млрд. лв. за фирмите. Парите ще се използват за издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай.

Мерките, които ББР ще предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малките и средните предприятия, засегнати от пандемията на COVID-19. Цели се намаляване до минимум на рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса, в това число и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

В интервю за „24 часа“ главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев обяснява как банката ще приложи мерките в подкрепа на икономиката и хората.

Последвайте ни в Google Новини


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Threads