Няма изгледи за поевтиняване на зеленчуците през 2022 г.
Увеличението на цените е устойчиво и движено до голяма степен от поскъпването на енергията
Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците, каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в ефира на Nova. Той обясни, че поскъпването е обвързано с това на газа, тока и горивата като цяло. То обаче не е скокообразно, а е по-скоро устойчив процес.
В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17.1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък.“
Статистиката за годишното поскъпване показва, че най-голямо е увеличението при доматите и червените чушки – съответно 55% и 54%. При другите хранителни продукти е по-малко, като при олиото (36%) и брашното (31%) е най-съществено, а при млечните продукти е около 20-25%. Иванов обясни, че за шоково поскъпване може да се говори, ако в рамките на седмица цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента.
„Единственият фактор, който задържа рязкото повишаване на цените е ниското платежоспособно търсене и съответно много мощната конкурента среда. Но това има и други негативни последици – ще се появят стоки с по-ниско качество“, коментира Иванов. Той каза още, че докато пазарът на енергия е толкова неравновесен и непредвидим, тенденцията ще остане и при храните. По думите му през лятото по-скоро ще има задържане на цените, а не понижение, като това е свързано с курсовете при на фуражите и торовете.
Няма как да видим равнища като през 2020 г. По-скоро ще виждаме такива като през 2021 г.“