Белите храни, които да избягваме
Основната вреда в тях са рафинираните въглехидрати
![Белите храни, които да избягваме](/web/files/articles/72850/narrow_image/thumb_1040x585_33.jpg)
Често сме чували да казват, че белите храни са вредни.
Преди да
изброим обаче тези бели храни, които са вредни за здравето ни, първо трябва да
уточним какво
е бяла храна.
Белите
храни обикновено се отнасят до храните в бял цвят, които са рафинирани.
Например брашно, захар, ориз, хляб макаронени изделия.
Необработените
храни като лук, ряпа, карфиол, бяла боб не попадат в тази категория. Разликата
между рафинираните бели храни и техните по-здравословни "конкуренти"
е в преработката и фибрите, които в първите липсват.
Основната
вреда на белите храни са рафинираните въглехидрати, които тялото ни приема
просто като захари, заради липсата на фибри и други хранителни вещества.
Освен че са
лесни за преяждане, рафинираните въглехидрати са по-малко удовлетворяващи от
"добрите въглехидрати". Тялото ги преработва сравнително бързо.
Повишената кръвна захар предизвиква освобождаване на инсулин и след един час
или два след храненето чувството за глад се завръща.
Вижте 5
бели храни, които да избягвате:
1. Захар
Няма основателна причина да я добавяте към всичко, което ядете или пиете. Захарта, под каквато и да е форма, осигурява малко хранителни вещества, различни от калориите. Има мнения, че отказването от захарта е като пиенето на вино. Неопитните почитатели на виното започват първо с десертни вина, после преминават към сладки бели вина, а накрая преминават към сухите червени вина, откривайки, че истинският вкус на виното се съдържа в сухите, неподсладени напитки.
2. Сол
Когато консумирате твърде много сол, тялото ви започва да задържа излишната течност. Редица проучвания доказват, че наистина има връзка между високия прием на сол и повишеното кръвно налягане. Така че, колкото по-малко солено ядете, толкова по-добре за вашето кръвно.
3. Бял рафиниран ориз
При обработката на белия ориз се губят почти всички хранителни вещества, оризовото масло, както и фибрите, които са много ценни в ориза.
4. Бяло брашно
То натоварва панкреаса и нарушава нивото на инсулина. Проблемът е, че при обработката на пшеницата се отстранява най-питателната част от нея. В силно преработеното бяло брашно (известно още като "пшенично брашно") липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.
5. Пастьоризирано мляко
Процесът на пастьоризация дава на млякото по-дълъг срок на годност, но цената за това е доста висока. Този процес премахва ценни ензими и витамини. В същото време в процеса на пастьоризация към млякото се добавят хормони и антибиотици. Пастьоризацията убива и полезните бактерии, които се срещат в суровото мляко, като лактобацилус ацидофилус. Унищожава над 20% от йода, съдържащ се в млякото, предизвиква запек и отнема на млякото неговите най-важни хранителни качества.