Най-скъпото вино в света е унгарско
То се произвежда по много специална технология
Колко пари са твърде много за бутилка вино? Нова бутилка вино от 2008 г. на цена от $40 000 вече е сред най-скъпите вина в света. Но въпросното вино не е рядко френско Бордо. Това вино Tokaji Essencia произхожда от подножието на Карпатите в североизточна Унгария, където един от най-старите и най-легендарни европейски винарски райони се възражда след вековна криза.
Високата цена на тази специална бутилка произтича както от производствените разходи, така и от недостига.
За да се произведе една магнум бутилка от сладката Essencia, която унгарският винопроизводител Royal Tokaji сега продава за 35 000 евро, са нужни повече от 400 килограма грозде, да не говорим за продължителното узряване. Всеки грозд се събира на ръка, което поставя Essencia сред най-трудоемките вина в света.
В резултат на това само 18 бутилки от тази много специална реколта от 2008 г. ще достигнат до купувачите, което би могло да направи виното много търсено за сериозните колекционери.
"2008 е призната за изключителна реколта, а Essencia е вид вино, което може да старее 100 години или по-дълго," казва Том Хъдсън, директор на базираната в Лондон Farr Vintners, най-големият британски производител на висококачествено вино пред "Форчън".
Сладките вина, произведени в унгарския регион Токай, разчитат на плесента botrytis cinerea - или т.нар. „благородно гниене“ - гроздето изсъхва на лозата почти до стафида и така се повишават концентрацията на захар.
Essencia се различава от останалите токайски вина по това, че е направено изцяло от сок при процеса Aszú (Асу - от староунгарски, което означава "изсушен"). Високите нива на захар на течността изискват много дълга ферментация, която продължава до осем години (в сравнение с няколко дни или седмици за повечето вина) и достига само 2-4% алкохол. Виното изтича без пресоване и е изключително концентрирано и гъсто. Не всяка реколта, направена по метода Aszú, е с достатъчно високо качество, така че бутилките от Essencia се появяват толкова рядко.
Но когато това се случи, течността вътре е толкова богата и подобна на сироп, че обикновено се сервира в малки дози с кристални лъжици, а не в чаши.