Насекомите са храната на бъдещето
Българският стартъп NASEKOMO планира да отвори няколко ферми за насекоми в страната, като всяка ще произвежда до 5000 тона продукти с протеин и за начало ще изхранва риби и птици
Олга Марсенак:
Олга Марсенак е съосновател на NASEKOMO. През 2004 г. основава един от лидерите в аутсорсинг индустрията у нас CallPoint New Europe, който през 2007 г. отваря офис и в Румъния, а през 2012 г. става част от глобалното семейство на канадския гигант TELUS International. Като част от компанията тя изпълнява ролята вицепрезидент операции за Европа и Country Manager за България. Възпитаник е на Английската гимназия и на Американския университет, където завършва с двойна специалност Бизнес администрация и Международни отношения. Кариерата й стартира в PricewaterhouseCoopers Bulgaria. Има MBA степен от INSEAD, както и професионална квалификация ACCA. Била е финансов мениджър в инвестиционното звено на швейцарския банков гигант UBS. Работила е на мениджърска позиция за GE Capital, финансовото звено на General Electric, където отговаря за 19 държави.
Проектът за производство на протеини от органични отпадъци NASEKOMO е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с кауза Chivas Venture 2018. Повече за него разказва Олга Марсенак.
Г-жо Марсенак, откога работите заедно в NASEKOMO? Разкажете ни малко повече за вашия екип!
– Създадохме компанията съвсем наскоро, вдъхновени от идеята да развием устойчив бизнес модел, който има и социална насоченост. Екипът се състои от хора, които имат богат опит в бизнеса, както и такива, които разбират от тематиката, с която NASEKOMO се занимава. Заедно с Ксавие Марсенак имаме над 20-годишен опит в консултантския и аутсорсинг бизнес. Това ни помага изключително много с планирането, структурирането на бизнеса. Третият съосновател на компанията Марк Болард има над 15 години опит в агрономията и допринася с богатата си експертиза в сферата на биотехнологиите.
Как се роди идеята за създаването на компанията и на технологията?
– Дълго време проучвахме възможностите да стартираме бизнес, който да работи за разрешаването на проблеми, които стават все по-важни за обществото. Така стигнахме до идеята за NASEKOMO, тъй като в дългосрочен план проблемът с липсата на протеини и изчерпването на хранителните ресурси ще става все по-важен, а мерките, които да се предприемат в тази посока - належащи. В световен мащаб тази тема е много актуална, тъй като в следващите 15 години нуждата от протеини ще се увеличи със 70%. Използването на насекоми за производство на протеини не само е безвредно за околната среда, но и спомага и за рециклирането на органичните отпадъци, което пък е актуален проблем за много бизнеси. Още преди няколко години ООН се произнесе, че насекомите могат да бъдат устойчив източник на хранителни вещества за разрастващото се население на планетата. Така че вярваме, че NASEKOMO може да постави България на лидерско място в тази иновативна индустрия.
Как органичните отпадъци се превръщат в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми?
– Използваме концепцията за кръговата икономика, като развиваме технология, чрез която превръщаме органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на мухата Black Soldier Fly. Хранейки се с органичните отпадъци, насекомите ги рециклират и ги превръщат бързо и ефективно в протеини, които могат да служат за изхранване на различни видове животни. След обработка биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето. Така по един напълно естествен начин екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха, и от друга – растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси - обработваема земя, вода и рибен запас.
Къде намира реализация проектът? Имате ли вече крайни клиенти, които използват технологията ви?
– На първо място клиентите ни ще бъдат производители на храна за риби, както и птицевъди. В момента сме в преговори както с български, така и с европейски компании. В бъдеще производството на протеини ще намира все по-широко приложение в много индустрии като химическата, а защо не и във фармацевтичната.
Какви инвестиции са необходими за реализацията на проекта, за да се изхранва, например, една неголяма ферма? Накъде планирате да се разраствате занапред?
– Това е първата такава компания в Източна Европа, което ни дава шанс за голямо разрастване на бизнеса. Дългосрочните ни планове са да отворим няколко ферми за насекоми в България, които да произвеждат до 5000 тона продукти всяка.
Възможно ли е човечеството един ден да се изхранва пълноценно с насекоми?
– Много анализатори отчитат, че насекомите ще са храната на бъдещето. Има страни, в които те вече са традиционна храна и са използвани като основен източник на протеини. В ситуация, в която хранителните нужди на световното население се увеличават все повече, а ресурсите намаляват, до няколко десетилетия насекомите може да се окажат пълноценен източник на хранителни вещества.