„Етикет за качество“ за българските хотели и ресторанти
Сред приоритетите е и популяризиране развитието на голф туризма у нас
Обсъжда се въвеждането на доброволен "етикет за качество", който да се дава на хотели и заведения, които надвишават нормативните изисквания. По този начин ще се стимулират собствениците, които полагат допълнителни усилия за повишаване на качеството, а потребителите ще се ориентират по-добре на туристическия пазар. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на местната власт и туристическия бранш от община Каварна.
По-късно същият ден министър Ангелкова участва и в откриването на кръгла маса на тема "Голф туризмът в България - развитие, цели, стратегии", която се проведе в Балчик. Тази вечер пристига първият чартър с голф туристи от Скандинавските страни на летище Варна, с което символично се открива и новият голф сезон.
Голфът не само привлича по-висок клас туристи, но и двойно удължава летния сезон на морето (9-11 месеца). "България е много конкурентна и с цените, които предлага, и с условията за този вид туризъм", почерта Николина Ангелкова.
Сред приоритетите на Министерството на туризма е провеждането на политика за насърчаване и популяризиране развитието на голф туризма, както и създаването на подходяща инвестиционна среда за изграждане на необходимия брой игрища.
България има 7 функциониращи голф игрища, а страната е търсена голф дестинация от Великобритания, Ирландия, Румъния, Русия, Украйна, Македония. Потенциални пазари са и Скандинавските страни, Германия и Франция, откъдето се очаква ръст на туристи през предстоящия сезон.
В кръглата маса участие взеха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, народният представител Десислава Атанасова, председателят на Българската голф асоциация Красимир Гергов и др.