Кои храни водят до пристрастяване?
Хранителната зависимост може да причини сериозни проблеми
Близо 20% от хората в световен мащаб са пристрастени към определени видове продукти или ястия. Процентът надвишава този на хората, които страдат от затлъстяване. Хранителната зависимост е пристрастяване към храната, така както се пристрастява към опиати, алкохол или други.
Хората, които имат хранително пристрастяване, не са в състояние да контролират своето потребление към определени храни, споделят от foodpanda. Не е изненадващо, че повечето от храните, оценени като пристрастяващи, са преработени храни. Те обикновено са с високо съдържание на захар, мазнини, или и двете. Има биохимични причини, поради които някои хора губят контрол върху тяхното потребление.
Хранителната зависимост и пристрастяване могат да доведат до сериозни проблеми, които някои храни са по-склонни да задействат. Могат да причинят дисбаланс на кръвната захар и чувство на глад.
Ето класацията на храните, които водят до
зависимост:
Група 1: Най-лесно пристрастяващи храни
В групата на най-лесно пристрастяващите храни влизат пържени картофи, чийзбургер, торта и сирене.
Група 2: Средно пристрастяващи храни
Във втората група влизат любимите на редица деца и тинейджъри - пица, шоколад, чипс, бисквитки и сладолед.
Група 3: По-малко пристрастяващи храни
В групата на по-малко пристрастяващите храни се нареждат бекон, пържено пиле, пуканки, зърнени закуски, пържоли, тестени изделия.
Храните, които може да консумирате без притеснение, са предимно пълнозърнести и непреработени.