Трябват поне 1 млн. евро за полярни изследвания

В Антарктида науката и логистиката вървят ръка за ръка

Проф. д-р Христо Пимпирев:

Трябват поне 1 млн. евро за полярни изследвания
~ 7 мин.
Economic.bg Economic.bg

Проф. д-р Христо Пимпирев (р. 1953 г.) е български учен-геолог и антарктически изследовател, пръв забил българския флаг на Южния полюс на 8 януари 2013 г. Получава магистърска степен по геология през 1978 г., избран е за асистент през 1981 г., а през 1984 г. е вече старши асистент. През 1987 г. става доктор на науките. От 1988 г. е главен асистент, в периода 1994-2004 г. е доцент, а от 2005 г. е професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и Председател-учредител на Българския антарктически институт.

Разговаряме с него за предизвикателствата пред българските полярни изследвания и за цената на това да бъдем сред водещите антарктически държави в света.

Последвайте ни в Google Новини


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Threads