Изстреляното в космоса уиски се завръща на Земята
Шотландската напитка бе изстреляна преди три години на Международната космическа станция
Шотландското уиски, изстреляно в космоса преди три години, ще се завърне следващата седмица на Земята, за да установят експертите как се развива букетът в условията на ниска гравитация, пише в. Daily Mail.
Междувременно алкохолната фабрика "Ардбег" съхранява мостра от същото малцово уиски. След завръщането на 12 септември на престоялия на Международната космическа станция алкохол, двете мостри ще бъдат изследвани лабораторно в Хюстън, за да се установи какви разлики са се появили.
"Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито. Екипът ни се надява да открие как се развива букетът в различна гравитационна среда. Това може да революционира производството на уиски. Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея", разказва д-р Бил Лъмсден от "Ардбег".
Освен уиски, на Международната космическа станция е отглеждан ечемик, от който е произвеждана "космическа бира", продавана в Япония за около 19 щатски долара за бутилка.