Хотелът на бъдещето - с вертикална зеленчукова ферма, зеленина и риби
Отглежданата храна ще може да изхранва 60 души на ден
Годишният конкурс Radical Innovation Award винаги включва кандидатури със сложни и въображаеми дизайни на хотели, включително курорти по планинските върхове, захранвани с енергия от водата и стаи в летящи сфери.
Тази година един от финалистите предлага хотелски дизайн, съсредоточен върху аквапониката - система, която съчетава отглеждането на риба и отглеждането на растения във вода.
Водата от аквариумите се подава в растителната система, където бактериите превръщат вторичните вещества от рибите в храна за растенията. Водата се пречиства и после се връща в аквариумите, затваряйки цикъла.
Френското архитектурно студио Varinot & Varinot Architectes иска да приложи този модел на хотелите, които да рециклират дъждовната вода в цялата сграда. Циркулацията ще осигури вода за аквариуми, цветя и вертикални ферми за производство на храни за хотела.
Наградите за радикални иновации ще бъдат обявени на 3 октомври.
Междувременно, вижте как би изглеждал Aquaponic Experience Hotel.
Архитектите предлагат дизайн от модули, който може да се адаптира за различна градска среда и съответно - височината да варира.
Ресторант на покрива ще сервира местна храна, а гнездата за размножаване на различни етажи ще включва есетрови риби, ланта, тилапия, пъстърва и др.
Всяка стая ще има аквариум, който осигурява вода за различни цветя и билки.
Сред отглежданите култури в хотела ще са гъби, домати, патладжан, пъпеши, маруля, ягоди и грозде.
От домашен хайвер до салати от зеленчуци и ястия от раци, архитектите казват, че производството на риба и продукти на хотела може да изхранва 60 души на ден.