Къде какви бакшиши да оставяме
Eто кратък наръчник, публикуван на Business Insider
Даването на бакшиши е въпрос на етикет и доста спорна тема, която разделя култури и наръчници. Уебсайтът Wait But Why разкрива стандартите за даване на бакшиш, като разговаря с повече от 100 души, работещи в сферата на услугите в Ню Йорк, предава Business Insider. За получените резултати допринасят и информация от читателите на сайта, както и проучвания.
Вижте това кратко указание за даване на бакшиши и се чувствайте професионалист:
Сервитьор
Бакшиш средно: 17-20 % от сметката
Събраните бакшиши достигат 85-100 % от заплатата на сервитьорите.
Дайте най-малко 15 % бакшиш дори да сте получили ужасно обслужване.
Доставчик на храна
Бакшиш средно: $2 - $4
Събраните бакшиши са между 30 % и 70 % от заплатата.
Дайте по-голям бакшиш при лошо време.
Храна за вкъщи
Бакшиш средно: 0 – 10 % от сметката
Дайте бакшиш само ако поръчвате за 10 и повече хора.
Служител на паркинг
Бакшиш средно: $1 - 5$
Събраните бакшиши са между 50 % и 75 % от заплатата на служителя.
Предвидете бакшиш и за двамата служители, които взимат и връщат колата ви.
Козметичен или фризьорски салон
Бакшиш средно: 15 – 25 % от стойността на услугата
Събраните бакшиши са между 25 % и 50 % от заплатата на служителите.
Не забравяйте да оставите малък бакшиш и на други хора, съдействали ви по време на посещението.
Барман
Бакшиш средно:
$1 - $2 за бира
$1 - $3 за коктейли
15 – 30 % при голяма сметка
Събраните бакшиши са между 70 % и 100 % от заплатата на барманите.
Колкото по-дълго е времето за приготвяне на питието ви, толкова по-голям бакшиш трябва да оставите.
Шофьор на такси
Бакшиш средно: 10 - 18 % от сметката
Събраните бакшиши са между 15 % и 30 % от заплатата.
Дайте по-голям бакшиш, ако слезете на място, където е по-трудно шофьорът да намери следващ клиент.