„Достъпен лукс“: Пловдивският шоколад, покорил света
Идеята на Ивалина и Иван Илчеви се заражда по пътя на тяхната лична история и проблемите, които са имали със сина си, който се оказва алергичен към много храни, включително млякото.
Успешните компании са онези, зад които стои много труд, сплотен екип, но и идея. Такава, която ги води през целия им път към успеха, а и след това. Идея, която дава началото на промяна. Такава е историята и на българския безглутенов веган шоколад Casa Kakau, произведен в Пловдив и покоряващ световните пазари.
Идеята на Ивалина и Иван Илчеви се заражда по пътя на тяхната лична история и проблемите, които са имали със сина си, който се оказва алергичен към много храни, включително млякото.
Към онзи момент на пазара нямаше шоколад, който да е създаден изцяло от какаови зърна и в него да няма млечни продукти. Така тази ниша и проблем ни провокира активно да се занимаваме с намирането на решение“, разказва Ивалина пред Economic.bg.
Така те стигат до идеята да създадат рецепта за веган шоколад, който в момента се е превърнал в основен продукт на компанията, а днес се продава на четири континента.
Детайлите са най-важни
Компанията на Ивалина и Иван държи на всички детайли. Какаовите зърна, които купуват, са директно от ферми в Еквадор, а компанията има контрол от началото до края на цялата верига на снабдяване.
Именно фактът, че остават верни на концепцията си и стремежа да създават качествени продукти, им помага да станат първият български производител на занаятчийски шоколад от какаови зърна с многобройни награди от конкурси и състезания във Великобритания, Дания, Нидерландия, Унгария и България.
Днес продуктите на Casa Kakau достигат до Германия, Австрия, Полша, Румъния, Молдова, Дубай, САЩ.
Започвайки през 2017 г. от едно малко помещение и първоначално произведени само три шоколада, през 2019 г. компанията започва строеж по собствена фабрика, която се намира в Пловдив, на изхода към автомагистрала „Тракия“. И година по-късно успяват да влязат в собствената си нова производствена база, в която работи екип от 13 души.
Държим на устойчивостта и чистото производство. Затова работим с ферми, които имат програми за устойчивост на самите общности, в които се отглеждат какаовите насаждения“, казва още Ивалина.
Със суровина се снабдяват освен от Еквадор и Венецуела, но и от Доминиканската република.
„Достъпният лукс“
Ако мисията в началото на създаването на Casa Kakau е била да създаде здравословен продукт,
сега може би е да направим луксът достъпен“, казва Иван.
Семейство Илчеви определят бизнеса си като занаятчийски, защото всеки детайл до създаването на крайния продукт минава през техния поглед, тяхната проверка.
Имало е моменти, в които съм връщала какао, защото не отговаря на стандартите. Ние сме нишови производители за онези хора, които държат на качеството“.
Международно признание
Семейство Илчеви до ден днешен си спомнят първите си клиенти. Както и първите си три продадени шоколада.
Междувременно пловдивският веган шоколад успява да впечатли дори Ронан Джей О‘Ший, журналист от британския вестник The Independent, който прави класация със заглавие „Най-добрите производители на шоколад на света – от Италия до Исландия“ и слага Casa Kakau в топ 10. Така България попада сред „най-уникалните места в света, в които можете да видите, помиришете и най-важното – да опитате лакомството от какаото, подарено ни от ацтеките“, пише Independent.
За нас това беше изключително престижно, че такава голяма медия ни нареди сред най-добрите шоколатери в нейния световен списък“, споделя Ивалина.
Casa Kakau е нещо повече от качествен български продукт, това е пример за успешен български бизнес с устойчиво качество, който остава верен на концепцията си докрай.