Какви опасности крие първакът?
Домашната ракия е хубава, но при условие, че изхвъляме първата, която изтича от казана
Според актуални данни на митниците у нас има регистрирани 1579 казана за варене на ракия, съобщава Nova.
Домашната ракия е хубава, но при условие, че изхвъляме първата, която изтича от казана, вместо да я пием. Първакът може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт.
В пазарджишкото село Ивайло ракията потича след грижливо подклаждане. Но майсторите й знаят основните правила: първите 1,5 - 2 литра се изхвърлят.
От професионалните казани ракията излиза двойно преварена и безопасна.
Чистият метилов алкохол води до сериозни увреждания и смърт, предупреждават и лекарите. Между пиенето на спирт и смърттави делят между 2 и 10 часа. През това време идват симптомите - гадене, повръщане, спад в кръвното налягане, а в някои случаи може да се стигне и до изпадане в кома.
Освен че първакът е отровен за пиене, е и вреден дори за разтривките, за които преди е бил пазен. Той е опасен дори при проникване през кожата, особено на малки деца.
След 244 проверки от началото на годината, Агенция „Митници" е забранила производството на ракия в 39 от тях.