12 любопитни факта за царевицата
Общото производство на царевица надхвърля това на пшеницата и ориза
~ 2 мин.
Царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света. Тя расте на големи зърна, поставени в редове на кочан. Първите сведения за нея датират от около 10 000 години в Мексико. В Европа идва от Христофор Колумб и други изследователи, и се е разпространила във всички области, подходящи за нейното отглеждане. Тя се превърнала в основна храна в много части на света, като общото производство надхвърля това на пшеницата или ориза, съобщават от foodpanda. Вижте няколко любопитни факта за нея:
- Царевицата се отглежда на всеки континент на Земята, с изключение на Антарктика.
- Царевицата се използва като храна за добитък, като храна за човека, като биогориво, като суровина в промишлеността.
- Има хиляди хибриди на царевица, но почти всички попадат в шест общи типа.
- Шестте основни вида царевица са зърнена царевица, кремъчна царевица, царевица, пуканки, царевично брашно и сладка царевица.
- Световният рекорд за най-висока царевица е над 10 метра.
- Всяка царевица се състои обикновено от 800 ядки, които са подредени в 16 реда.
- Ядките са с различни цветове: черно, синьо-сиво, лилаво, зелено, червено, бяло и жълто.
- Има 100 калории в 100 грама царевица.
- Царевицата не само осигурява необходимите калории за здравословен, ежедневен метаболизъм, но също така е богат източник на витамин А, витамин В, витамин Е, много минерали и някои антиоксиданти. Също така е с високо съдържание на фибри.
- Царевично масло е извлечено от зародиша на царевицата. То е богато на ненаситени мазнини и стероли, като и двете могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта.
- Царевицата се използва за много нехранителни продукти като фойерверки, пластмаси, тъкани, препарати за ръжда, лепило, бои, багрила, перилни препарати, сапун, аспирин, антибиотици, бои, боя за обувки, мастило, козметика и др.
- Преди 20-ти век цялата реколта от царевица се е събирала чрез ръчен труд.