Единственият магазин за сладолед в света със звезда Мишлен
Заведението предлага сладолед за вкъщи и с уютна зала за дегустация
Утвърждаването на Тайван като дестинация с висококачествена храна продължава. Новото издание на Michelin Guide за 2024 г. отразява тази тенденция с десет нови заведения, получили звезди. Така общият брой на ресторантите на острова със звезди Мишлен достига 49.
Едно от тях се отличава – Minimal – това е първото и единствено заведение за сладолед в света, което е получило звезда Мишлен, разказва BBC.
Разположен в град Тайчунг, Minimal впечатлява със своята тъмно-сива фасада. Заведението разполага както със зона за вземане на сладолед за вкъщи, така и с уютна зала за дегустация с 20 места, където гостите могат да се насладят на седемстепенно меню, базирано на различни температури на поднасяне на храната.
View this post on Instagram
Детската мечта се превръща в реалност
Собственикът на Minimal, Арвин Уан, е любител на сладоледа още от своето детство. Тогава той редовно похапвал леденото изкушение. Това вдъхновение го подтиква към дълга кулинарна кариера, но след като губи майка си, той решава да се върне към любовта си към сладоледа и започва работа в сладоледена зала.
През 2021 г. Уан отваря Minimal, а заведението бързо привлича вниманието на Мишлен със своето минималистично меню, изградено на базата на различни температурни вариации на леда.
Минималистичният дизайн може да изглежда много прост, но е изключително сложен за изпълнение“, казва Уан.
Нестандартни вкусове
На първия етаж на заведението се предлагат вкусове като зелен чай билуочун със захарна тръстика и бор с камелия. На втория етаж, в залата за дегустации, менюто включва ястия, сервирани на различни температури – от 0°C до -196°C, като всяко носи различна текстура и усещане. Например, ястието на -40°C представлява ледена близалка от диви джинджифилови цветя и саке, докато -196°C е съставено от замразена ягода и розела, обработени с течен азот.
Уан често експериментира с идеите си при различни температури, когато изготвя менюто си. За да се постигне това, кухнята на Minimal е оборудвана с много хладилници с различни настройки. Някои са малко по-студени от температурите на сервиране, което дава на екипа му време за приготвяне и презентиране на ястието, преди то да бъде опитано.
Надявам се, че с Minimal възрастните могат да преоткрият отново радостта от яденето на сладолед – сякаш това е първото им изживяване със сладолед“, казва Арвин Уан.
View this post on Instagram