Нов индекс ще следи проблема с изчезващите опрашители
Намаляването на популацията на определени животински видове застрашава земеделските култури в две трети от света
Използването на пестициди и изчезващите местообитания на пчелите и другите опрашители в световен мащаб представлява сериозна заплаха за околната среда и икономиката. Mеждународна група oт 20 експерти, ръководена от University of Cambridge, създаде първия планетарен индекс, който следи причините и последиците от драматичния спад на опрашителите в шест глобални региона.
Пчелите, пеперудите, осите, бръмбарите, прилепите, мухите и колибритата са жизненоважни за възпроизводството на над 75% от хранителните култури и цъфтящите растения, включително кафе, рапица и повечето плодове. Според доклада, публикуван в Nature Ecology & Evolution, опрашителите намаляват драстично в световен мащаб, но все още се знае малко за последствията за хората.
Това, което се случва с опрашителите, може да има огромни последици за човечеството. Тези малки същества играят централна роля в световните екосистеми, на които хората и другите животни разчитат за прехраната си. Ако изчезнат, може да имаме сериозни проблеми.“
Това сподели д-р Лин Дикс от катедрата по зоология в Кеймбридж. Причините за драстичното намаляване на опрашителите са унищожаването на местообитанията им, земеделието – предимно пашата, торовете и монокултурата и широкото използване на пестициди. Ефектът от изменението на климата също застрашава пчелите и другите опрашители.
Според учените най-големият пряк риск за хората във всички региони е „дефицитът на опрашване на културите“. Наблюдава се спад в количеството и качеството на храните и биогоривата. Рискът от "нестабилност" на добива на култури е сериозен или висок в две трети от планетата. От Африка до Латинска Америка мнозина разчитат директно на опрашвани култури в малки земеделски стопанства.
"Културите, зависими от опрашители, се колебаят повече в добивите, отколкото зърнените култури. Все по-необичайните климатични явления, като екстремни валежи и високи температури, вече засягат добива на селскостопанска продукция. Загубата на опрашители добавя допълнителна нестабилност. Това е последното нещо, от което хората се нуждаят,“ категоричен е Дикс.