Опаковките на бързите храни са вредни за здравето
Опасните вещества могат да попаднат и в храните
Американски учени установиха, че опаковките за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене, съдържат съставки, част от които могат да бъдат вредни за здравето.
Изследването е на учени от института в Масачузетс, които са тествали над 400 проби от опаковки, взети от 27 ресторанта за бързо хранене в САЩ. Резултатите показали, че половината от хартиените опаковки и в 20% от картонените има отличителен белег за флуорирани вещества.
Веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил са свързани с проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, увеличен риск от рак и заболявания на щитовидната жлеза, съобщава Нова тв.
Предишни изследвания са доказали, че опасните вещества могат да попаднат в храните, поставени в непромокаеми опаковки.