Ресторант Este спечели награда за авторска кухня
Шеф Димитър Дамянов впечатли журито с интересно ястие с телешко месо
Ресторант Este спечели награда в категория "Авторска кухня" в конкурса "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino". Сложността в приготвянето на ястията и здравословната концепция за храната на Шеф Димитър Дамянов, бяха оценени подобаващо и той получи престижен черпак.
Ястието, което представи той за Este, бе вариация на телешко, в което бяха използвани 13 компонента – крем от коприва, терина от артишок и ряпа, сос Мадейра, олио от мащерка, прах от печен морков, трохи от лешник, маринова телешка буза в сено, конфирано месо от телешка глава с бавно готвен лук, телешко бон филе, готвено във вакуум, мус от лилав картоф, крем от корен от магданоз, крем от аспержи и ядливи цветя.
Наградите бяха
обявени на официална вечеря в четвъртък, която по традиция минава под формата
на демонстрационна вечеря. На нея се изявяват едни от най-добрите шеф-готвачи в
България, сред които и Шеф Димитър Дамянов. Готвачите показват интересни
съчетания, приготвени според най-актуалните техники в кулинарията.
Най-добрите ястия биват отличени от независимо жури, в което влизат различни критерии при избора на продукти, меню, начин на приготвяне на ястията, дали те отговарят на концепцията на ресторанта, цени, обслужване, хигиена, интериор и цялостно преживяване.
Освен за „Авторска кухня“, бяха връчени награди за "Най-добър хотелски ресторант", "Най-добра селекция на напитките", "Вкусно място", "Дебют 2015 Метро".
Конкурсът "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino" се провежда вече 15 години. Водещи на събитието бяха Шеф Ради Стамболов и Рене Йошида.