Сменят етикетите на хляба
Нерегламентираното производство през нощта е най-големият проблем в бранша, заяви председателят на БАБХ Пламен Моллов
~ 2 мин.
Ново етикиране на храните в хлебопроизводството бе представено днес по повод Деня на хлебаря. Инициатор на създаването на законодателство преди 4 години бе Националният браншови съюз.
Сред основните нарушения, срещани в хлебопроизводството са чуждите тела, примесите и липсата на хигиена, посочи председателят на Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) Пламен Моллов.
Като пример за най-фрапиращите чужди тела той посочи метални отломки от машините и фас от цигара.
Моллов обаче смята, че най-големият проблем не е това, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта.
"На пазара се появява все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се нови асортименти, което означаваналичието на качество и конкуренция в сектора", подчертава Моллов, цитиран от БГНЕС.
"Днес представяме издаденото ръководство за етикиране на храните в хлебопроизводството и сладкарство като съвместна европейска практика за единно обучаване на проверяващи и проверявани", каза председателят на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.
По думите й идеята цели да се покаже, че в България могат да случват неща, взаимствани от европейския опит, който е свързан с публично-частното партньорство и с идеята да няма двоен прочит на нито едно законодателство.
"Законите не подобряват бизнес средата, те създават правила. С оглед на опита, стигнахме до извода, че няма по-добра мярка от саморегулацията. Очакваме парламентът да обмисли своето желание за създаване на закон, касаещ пазарни взаимоотношения, тъй като в настоящата си форма законът е насочен основно срещу българските доставчици", посочи Кукушева, цитирана от "Фокус".
Тя апелира всички свои колеги от всички браншове добре да прочетат с компетентни юристи текстовете, за да изразят своето съгласие или несъгласие с тях.
Сред основните нарушения, срещани в хлебопроизводството са чуждите тела, примесите и липсата на хигиена, посочи председателят на Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) Пламен Моллов.
Като пример за най-фрапиращите чужди тела той посочи метални отломки от машините и фас от цигара.
Моллов обаче смята, че най-големият проблем не е това, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта.
"На пазара се появява все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се нови асортименти, което означаваналичието на качество и конкуренция в сектора", подчертава Моллов, цитиран от БГНЕС.
"Днес представяме издаденото ръководство за етикиране на храните в хлебопроизводството и сладкарство като съвместна европейска практика за единно обучаване на проверяващи и проверявани", каза председателят на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.
По думите й идеята цели да се покаже, че в България могат да случват неща, взаимствани от европейския опит, който е свързан с публично-частното партньорство и с идеята да няма двоен прочит на нито едно законодателство.
"Законите не подобряват бизнес средата, те създават правила. С оглед на опита, стигнахме до извода, че няма по-добра мярка от саморегулацията. Очакваме парламентът да обмисли своето желание за създаване на закон, касаещ пазарни взаимоотношения, тъй като в настоящата си форма законът е насочен основно срещу българските доставчици", посочи Кукушева, цитирана от "Фокус".
Едно от исканията на федерацията е регламентирането на транспорта на хляб и хлебни изисквания.
Тя апелира всички свои колеги от всички браншове добре да прочетат с компетентни юристи текстовете, за да изразят своето съгласие или несъгласие с тях.