Топ 5 ястия с домати
Днес са познати над 10 000 разновидности на домата
Доматът е най-известният зеленчук на света. Всъщност, обаче доматът е плод, който ние консумираме под различни форми - на салата, в готвени ястия, супи, като гарнитури и в основно ястие. Това объркване се е получило през 1890 г. когато Върховният съд на САЩ го нарича зеленчук за данъчни цели. Плод е ядивната част на растението, съдържащ семена. Стъблото, листата или корена са зеленчуци.
Днес, в много страни по света, се чества празник на домата, съобщават от foodpanda. Първите домати в Европа са жълти сортове и са станали популярни през 1500 г. Друг любопитен факт е, че в началото хората се страхували да ядат домати, защото ги мислили за отровни, поради тяхната връзка с растението беладона.
Днес има познати над 10 000 разновидности, които се предлагат в разнообразие от вкусове и цветове, включително в розово, лилаво, черно, жълто, бяло. Разсад от домати се отглежда и в космоса.
Вижте топ 5 на ястията с домати:
1. Гаспачо
Най-популярната доматена супа в света, която се консумира в студен вид, е Гаспачо. Това е испанско национално ястие, което е разпространено по цял свят.
2. Доматена каша
В България, както и на Балканите, доматената каша е много популярно ястие, което е било типично за селските райони. Тя се прави от зелени домати.
3. Домати в салата
Определено, най-честото използване на доматите е в салати. Най-известната е салата "Капрезе", която се състои от домати, моцарела и босилек.
4. Пълнени домати
Те могат да се консумират сурови или печени. Да ги напълните с постна плънка или с месо. Това ястие е подходящо както за предястие, така и за основно, а в суров вариант и като салата.
5. Доматен сок
Доматеният сок и доматите присъстват в повечето рецепти за пица и паста. Доматеният сок е основно съставка и в един от най-известните коктейли в света - "Блъди Мери".