Уиски фест София отваря врати днес
Economic.bg ще представи интервюта с лицата на Jim Beam и Chivas
Събитие
Фестивалът Whiskey Fest Sofia („Уиски фест София“) ще бъде открит официално тази вечер в Sofia Event Center в Paradise Mall. Сред гостите на фестивала ще присъстват основателите на американската марка бърбън Jim Beam Фред Ноу и международния посланик на Chivas Brothers Ан Милър.
Началото на тридневното събитие ще бъде дадено от посланика на Великобритания у нас Джонатан Алън и зам.-посланика на САЩ Брус Бъртън, които ще са специални гости. Те ще застанат редом до посланиците на едни от най-известните марки в индустрията на сцената на Уиски Фест 2014, за да приветстват заедно гостите на единствения по рода си фестивал.
Американският бърбън и шотландският скоч ще бъдат достойно представени не само чрез двамата високопоставени гости, но и с помощта на световноизвестни имена в индустрията, сред които са Гордън Моушън, Дейвид Робъртсън, Том Джоунс, Джой Елиът, Джон Кешмън, Фиона Саваж, Адам Буут. Международните експерти ще бъдат водещи на 28 дегустационни и майсторски класове и ще представят уникални лимитирани издания.
Тазгодишното издание на Whiskey Fest Sofia („Уиски фест София“) ще бъде отразено от Агенция Икономика (Economic.bg) с фоторепортаж и с ексклузивни интервюта с наследника на основателите на американската марка бърбън Jim Beam Фред Ноу и международния посланик на Chivas Brothers Ан Милър.
Според информацията на организаторите на фестивала, Фредерик Букър Ноу III e роден през 1957г. във фамилия Бийм и е наследник на 219-годишна традиция в правенето на бърбън. Той е един от най-големите и уважавани уиски експерти в света. Фред е наследник на семейния бизнес и пра-пра-внук на Джеймс Бийм – човека, дал името на марката. Фред Ноу е седмо поколение Бийм, Мастър Дестилър и Посланик на марката. Той популяризира бърбън №1 Jim Beam, като дава своя принос към семейната и бърбън история с уникални продукти, които създава. Сред тях е и 12-годишният Jim Beam Signature Craft.
От 2007г. ликът на Фред Ноу е добавен към етикета на Jim Beam и ние можем да го видим на всяка бутилка, редом до легендарната фамилия Бийм. Фред е научил всичко, което знае за бърбъна от своя баща Буукър Ноу и дори е помагал при избора на малки партиди в същата кухня, в която дядо му е смесвал семейната реколта за бърбън. През 2014г. Фред Ноу напълва 13-милионното буре с бърбън в Jim Beam American Stillhouse – дестилерията в Клермонт.
За Ан Милър организаторите твърдят, че ще разказва със страст пред публика от цял свят уникалната история на шотландските уискита на Chivas Brothers. С повече от 25 години опит в скоч уиски индустрията, Ан Милър се занимава с програми за обучение и дегустации на три езика, както по света, така и в Шотландия. В допълнение, тя организира участието на Chivas Brothers в уиски фестивали като "Духът на Спейсайд“, който се провежда от 20 години.
Преди да се присъедини към Chivas Brothers, Ан е ключов член на екипа, който създава „Scotch Whisky Experience“ в Единбург. През 1993 г. Ан вече ръководи търговските и журналистически посещения на Chivas Brothers в Шотландия. От 1996 г. тя работи и като международен посланик за марките – първоначално с The Glenlivet и Chivas Regal, както и с Aberlour след присъединяването към Pernod Ricard (1999 г.).
В момента репертоарът на Ан обхваща целия диапазон от марки шотландско уиски на дружеството Pernod Ricard, за което тя говори със страст и убеденост. Интересът на Ан Милър към шотландското уиски е тясно свързан с интереса й към Шотландия, нейната история, култура и природно наследство. Далеч от работа, Ан се радва на дейности на открито, пътуване и слушане на музика.