През 2013 г. очакваме да произведем още повече птиче месо
Винопроизводството е един нов бизнес, с който се захващаме, но в никакъв случай не смятаме да се отказваме от птицепроизводството, каза носителят на приза "Мистър Икономика" в категорията "За принос в развитието на аграрния сектор"
Иван Ангелов, изпълнителeн директор и собственик на "Градус"
- Г-н Ангелов, честито за наградата, която спечелихте в категорията "За принос в развитието на аграрния сектор" на конкурса "Мистър и Мисис Икономика". Чувствате ли се оценен от бизнеса сега?
Благодаря Ви! Приемам наградата "Мистър Икономика" в категорията "За принос в развитието на аграрния сектор" с голямо щастие и гордост. За мен тя е истинско признание. Признание, че ръководя един екип, способен да работи, работата му да дава видим резултат, заслужаващ да получи награда. Това ме кара да се чувствам щастлив и горд в този момент и заради хората, с които работя.
- Получавате награда за принос във време на икономическа криза. Как се отрази тя на Вашия бизнес?
Кризата е нещо, което е тежко, наистина. Ако ме питате за моята рецепта за справяне с нея, тя е повече труд и още по-голяма находчивост. Така поне се опитваме да я преодоляваме. Не мога да отрека, че най-после и правителството погледна към животновъдството. За първи път тази година има субсидия за този сектор. Това не се е случвало в най-новата история на България. Но тази субсидия идва точно когато трябва най-много - във време на криза. Така се помага на тези, които имат нужда. Нещо повече - очевидно политиката в тази насоката ще продължи, защото за следващата година размерът на субсидиите е увеличен с 20 млн. лв. Този факт не може да не радва всеки, който работи в животновъдството в България.
- Каква 2013 година очаквате?
Вижте, не мисля, че е добра идея човек да хвърля думи на вятъра и да прави големи прогнози. Това, което мога да кажа е, че очакваме хората да работят още повече и да произвеждаме още по-големи количества птиче месо. От там нататък ще се борим да намерим пазари, за да реализираме произведената продукция. А ако стъпим на нови пазари - още по-добре.
- За вас работят 1 275 души. Това ли е оптималният състав за производството?
Когато говорим за производството на животинска продукция 1 275 човека е огромна цифра. Това наистина е огромен обем от хора. Но всеки работник при мен знае много точно своето място. Животинската продукция е нещо много по-специално. Става въпрос за жива стока, която всеки един момент и дори миг може да ти поднесе нещо непредвидено и нещо, което не си видял до момента. Тук става въпрос за един много динамичен сектор и за много променливи величини в това производство. Затова е важно всеки работник винаги да е на своето място, за да върви всичко както трябва.
- Фирма "Градус-1" е собственик на птицекомбинатите в Чирпан, Ямбол, Хасково, Нова Загора и Кортенски минерални бани, птицекланицата в Стара Загора и фуражния завод Нова Загора. Кое от тези предприятия бихте отличил като най-добро?
Всяко от тези предприятия работи достатъчно добре, за да мога да отлича някое конкретно. Всяко от тях има определени задачи, които изпълнява. Това за мен е най-важното.
- През годината навлязохте и в нов бизнес - производството на вино…
Да, тази година завършихме нашето ново шато, където произвеждаме вината от серията "Стелиън". За наше щастие те вече се познават доста добре и се приемат на пазара. Това е нов бранд, който, надявам се, ще се развива още по-добре в бъдеще. Честно казано - тук очакваме и виждаме доста сериозен потенциал за развитие.
- Това означава ли, че променяте акцента от птицепроизводство към винарство?
О не, не! В никакъв случай не смятаме да се отказваме от птицепроизводството. Нито дори да променим акцента на нашия бизнес. Просто това е част от нов бизнес, с който се захващаме. Също както навлизането ни в сектора на здравните услуги. Използвам повода да съобщя, че на 12 декември открихме болница, в която сме основен акционер. "Сити клиник" ще бъде най-модерното лечебно заведение в страната - заявявам го най-отговорно!
- Да разбирам ли, че с откриването на лечебно заведение продължавате на по-високо ниво социалната политика към вашите служители?
Когато един човек работи за теб всеотдайно, ти като собственик си длъжен да му отвърнеш поне със същата всеотдайност. Длъжен си да покажеш нужното уважение, защото освен от парите, човек има нужда и от уважение. Всеки един наш работник, когато е имал определена нужда, винаги е срещал подкрепа в наше лице.