БАБХ започва извънредни проверки в обектите, предлагащи сладолед
Ще се проверяват суровините и материалите, които се използват за направата му, както и хигиенните условия за съхранение
От понеделник Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна, съобщават от пресцентъра на агенцията.
Предприятията за производство ще бъдат проверявани до края на юни, а до края на септември ще се проверяват търговските обекти като колички, щандове на открито, подвижни обекти и др. за продажба на сладолед без предварително опаковане.
В производствените предприятия инспекторите от дирекция „Контрол храни“ ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт и ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.
В обектите за продажба Агенцията по храните ще инспектира хигиенните условия за продажба на сладолед и спазване на условията за съхранението му. Ще се проверява и дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.