Български стартъп е отличен от ЕК в състезание за социални иновации
Sofia2Go и избран сред 560 кандидати от цяла Европа да продължи на полуфинала на The European Social Innovation Competition
Българската стартираща компания Sofia2Go е полуфиналист в европейското състезание за социални иновации (The European Social Innovation Competition), организирано от Европейската комисия и Европейския съвет по иновации. Стартъпът е избрана сред 560 кандидатствали от цяла Европа.
Проблемът, който искаме да решим, е, че напълно добра храна, планирана и сготвена за деня, бива изхвърляна“, споделя единият от основателите на иновативния стартъп Сиси Симеонова. „Това носи финансови загуби на обектите, ограничава достъпа до добра храна на привлекателна цена за клиентите и, не на последно място, води до сериозни количества хранителни отпадъци и вредни въглеродни емисии”.
Според статистика, от ХоРеКа сектора в България годишно се изхвърлят над 100 милиона порции храна.
Храната като преживяване и мисия
„Още през 2016 г. започнахме да градим общност от ценители на кулинарията, която днес наброява над 7700 съмишленици“, разказва Сиси. „Екипът ни е движен от откриването на нови места и кулинарни изкушения, което ще е в основата на преживяването, което искаме да създадем чрез платформата.“
За момента е активен само уеб сайтът, но се предвижда съвсем скоро да бъде пуснато и мобилно приложение. От края на април досега през платформата са продадени 200 кг храна, предлагана от 10 обекта предимно в центъра. Мрежата от партньори расте и скоро ще може да се взима храна и в други квартали на София, а в бъдеще и извън столицата.
Какво предстои
Благодарение на международното отличие в следващите два месеца екипът на Sofia2Go ще работи с експерти и предприемачи от няколко европейски държави.
Конкурсът на Европейската комисия има за цел да стимулира, подкрепи и награди идеи и проекти за социални иновации в областта на екологията и дигитализацията. Всеки от отличените проекти ще получи 50 000 евро, за да осъществи идеята си.