„Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ създават общо предприятие
Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.
Българската държавна компания за млечни продукти „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат обща изследователска лаборатория. Целта е още по-голямо популяризиране на българското кисело мляко на азиатските пазари, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията, цитирайки министъра на икономиката Богдан Богданов, който е на посещение в Токио.
Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене.
Очаква се съвместният институт да стартира през 2024 г.
Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години“, каза Богданов.
Сътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците.
България винаги ще бъде надежден икономически партньор, на който Япония може да разчита“, каза още министър Богданов. Той акцентира на факта, че въпреки наблюдаваната рецесия в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се нарежда в топ 5 по икономически растеж в рамките на ЕС.
Министър Богданов е на официална визита в Япония, където се срещна с президента на „Мейджи Холдингс“ Кадзуо Кавамура и с президента на компания „Мейджи“ Кацунари Мацуда.
През следващата седмица се очаква представители на „Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта.