Чужди продукти свалят цените на пазара
Български производители не могат да издържат на натиска след като Русия спря вноса от ЕС
~ 1 мин.
След като Русия спря вноса на стоки от Европа, редица продукти на чужди производители масово заливат родните магазини. Българските млекопроизводители обаче не могат да издържат на натиска. Продукцията залежава и вече има затворени предприятия.
"15% от европейското млечно производство е отивало за Русия. Само Германия изнасяше 60 хил. тона сирена - това като цифра е за 4 години консумацията на България. Само за Германия говорим, а тя не беше най-големият износител", казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от Нова телевизия.
Всичко това сега се излива към общия европейски пазар, при това - на ниски цени. Най-сериозно е положението при жълтите сирена и кашкавала. "Кашкавалът е около 15-16 лв. - българският, а вносните продукти има по 6,50 - 7 лв - на половин цена", коментира Зоров.
Резултатът е като лавина по веригата - родната продукция застоява и преработвателите са в стрес. От една от мандрите всеки ден излизат по 280 кг сирене. Цената обаче няма как да падне под 8-9 лв. В следствие на това натискът се предава от преработвателя на производителя - за по-ниски изкупни цени на млякото.
Издръжката на една крава струва на собственика 3,5 хил. лв. на година. След като покрие разходите си с парите от млякото, това, което остава, е 500 лева на животно, пише Kmeta.bg.
Ако се стигне до поевтиняване на българската продукция може да се стигне и до фалити. От бранша предлагат спешни мерки в помощ на българското - експортна субсидия за продуктите ни по БДС, които да намират и все по-широко приложение в детските градини и училищата.
"15% от европейското млечно производство е отивало за Русия. Само Германия изнасяше 60 хил. тона сирена - това като цифра е за 4 години консумацията на България. Само за Германия говорим, а тя не беше най-големият износител", казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от Нова телевизия.
Всичко това сега се излива към общия европейски пазар, при това - на ниски цени. Най-сериозно е положението при жълтите сирена и кашкавала. "Кашкавалът е около 15-16 лв. - българският, а вносните продукти има по 6,50 - 7 лв - на половин цена", коментира Зоров.
Резултатът е като лавина по веригата - родната продукция застоява и преработвателите са в стрес. От една от мандрите всеки ден излизат по 280 кг сирене. Цената обаче няма как да падне под 8-9 лв. В следствие на това натискът се предава от преработвателя на производителя - за по-ниски изкупни цени на млякото.
Издръжката на една крава струва на собственика 3,5 хил. лв. на година. След като покрие разходите си с парите от млякото, това, което остава, е 500 лева на животно, пише Kmeta.bg.
Ако се стигне до поевтиняване на българската продукция може да се стигне и до фалити. От бранша предлагат спешни мерки в помощ на българското - експортна субсидия за продуктите ни по БДС, които да намират и все по-широко приложение в детските градини и училищата.