Канадски фермери вече отглеждат благоприятни за климата крави
Животните са генно модифицирани, за да отделят по-малко метан по време на храносмилането
Когато телетата на канадския млекопроизводител Бен Лоуит се родят следващата пролет, те ще бъдат сред първите в света, отглеждани със специфична екологична цел: оригване с по-малко метан.
Лоуит, трето поколение фермер в Линдън, Онтарио, през юни осемени по изкуствен начин 107 крави и юници с първата пазара сперма на бик, който генетично е с ниско съдържание на метан.
Селективното развъждане за по-ниски емисии, стига да не жертваме други черти, изглежда като лесна победа“, каза Лоуит.
Появата на налична в търговската мрежа генетика за производство на млекодайни говеда, които отделят по-малко метан, може да помогне за намаляване на един от най-големите източници на мощния парников газ, казват учени и експерти в говедовъдната индустрия.
Оригването е основният източник на метанови емисии от говедата. Semex, генетичната компания, която продаде спермата на Лоуит, каза, че внедряването на гена с ниско съдържание на метан може да намали емисиите от млечното стадо в Канада с 1.5% годишно и до 20 – 30% до 2050 г.
Компанията тази пролет започна да предлага на пазара сперма с метанова характеристика в 80 страни. Ранните продажби включват ферма във Великобритания и мандри в САЩ и Словакия, каза вицепрезидентът Дрю Слоун.
Ако се възприеме широко, отглеждането с ниско съдържание на метан може да има „дълбоко въздействие“ върху емисиите от едър рогат добитък в световен мащаб, каза Франк Митльонер, професор по животновъдни науки в Калифорнийския университет „Дейвис“, който не е участвал в разработването на тази характеристика.
Някои представители на млечната промишленост обаче остават неубедени в развъждането с ниско съдържание на метан, като казват, че това може да доведе до проблеми с храносмилането.
Министерството на земеделието на Канада каза, че все още не е проучило системата за оценка на метана, която е в основата на продукта, но е категорично, че намаляването на емисиите от добитъка е „изключително важно“.
Животновъдството представлява 14.5% от световните емисии на парникови газове. Метанът е вторият най-голям парников газ след въглеродния диоксид.
Въпреки че фермерите могат да дават добавки на едрия рогат добитък, за да намалят производството на метан, ефектът от тях изчезва, след като говедата спрат да ги ядат и те не са одобрени за употреба в Съединените щати, каза Митльонер.
Генетичният материал за разплод с ниско съдържание на метан е продукт на партньорство между Semex и канадската агенция за регистриране на млякото Lactanet и се основава на изследване на канадски учени.
През април Lactanet публикува първата в света национална геномна оценка на метана и е предоставила резултати от холщайн крави и юници в 6000 ферми, представляващи почти 60% от млечните ферми в Канада.
Улавяне на дъха
Създаденият регистър се основава на седем години изследвания на учени от Университета на Гуелф и Университета на Алберта за измерване на метана в млекодайните говеда.
Учените са заснели издишванията от едър рогат добитък, за да измерят количеството метан, и след това са сравнили данните с генетична информация и проби от мляко.
Емисиите на метан от канадските млечни крави варират в широки граници – от 250 до 750 грама на ден, каза Кристин Бейс, професор по животински бионауки в Университета на Гуелф, която работи по проекта.
Изборът на характеристиките с нисък метан може да доведе до все по-ниски емисии за следващите поколения, каза тя.
Пробивът тук е свързването на тези различни компоненти, за да има национална оценка на развъдната стойност за емисиите на метан въз основа на реалния дъх на животните“, каза Бейс.
„Ние също имаме геномна информация и я съпоставяме и създаваме почти телефонен указател, за да кажем: „това животно има тези гени и произвежда толкова метан“.
Първоначално Semex няма да таксува допълнително за метановата характеристика на говедата, каза Майкъл Лохуис, вицепрезидент на компанията за изследвания и иновации. Той отказа обаче да предостави прогнози за продажбите, но очаква те да останат слаби, докато не се появят финансови стимули.
Понастоящем канадското правителство не предлага стимули за отглеждане на едър рогат добитък с ниско съдържание на метан, но отделът по земеделие каза, че Отава работи за въвеждане на компенсационни кредити за намаляване на метана чрез по-добро управление на оборския тор.
Някои държави и хранителни компании все пак са започнали да насърчават фермерите да се преместват към отглеждане на говеда с по-ниски емисии.
А Нова Зеландия дори ще започне да облага фермерите за отделянето на метан от говедата през 2025 г.
Nestle и компанията майка на Burger King – Restaurant Brands International – се справят с проблема с метана във веригите си на доставки, като променят това, което говедата ядат.
Митльонер каза, че очаква компаниите в крайна сметка също да припознаят развъждането с ниско отделяне на метан.
Генетичната промяна е постоянна и кумулативна за бъдещите поколения, така че може да доведе до съществени намаления“, каза Лохуис. „Това със сигурност не е единственият инструмент, който производителите на млечни продукти могат да използват за намаляване на метана във фермите, но може да е най-простият и най-евтин подход.“
Други експерти по млечни продукти казват, че подобен подход може да бъде проблематичен.
Юха Нусиайнен, старши вицепрезидент във Valio, финландска мандра, предупреди, че отглеждането на говеда, които отделят по-малко метан при оригване може да създаде храносмилателни проблеми на животните.
Метанът се произвежда от микроби в червата на кравата, докато усвоява фибрите, а не от самото животно, обяснява той.
Лоуит обаче е нетърпелив да види как ще се развият решенията за развъждане.
Ако удвоявате броя на говедата с ниско отделяне на метан поколение след поколение, тогава въздействието ще става по-значимо.“