Най-големият завод за пух на Балканите отвори у нас
Инвестицията е около 4 млн. евро
Най-големият завод за производство на пух от патици и гъски отвори врати край Брезово. Инвестицията е на стойност около 4 млн. евро и е на белгийския инвеститор Херман Верстапен, собственик на Down creators.
Изграждането на завода отне близо 2 години. В него ще работят 50 души, като се очаква годишният обем на продукцията, която предприятието ще реализира, да бъде около 4 млн. евро.
Суровината, необходима за производството, ще се набавя от кланици от България, Франция и Полша, като близо 80% от произведения пух ще се изнася в Япония, пише Капитал.
Заводът в Брезово е изграден база на изцяло нов процес на обработка. Използва се вода, сапун, енергия и машини, като водата се пречиства и част от нея се използва отново. Предприятието стартира с обработка на патешки пух с български произход.
Херман Верстапен вече 25 години оперира в България и е един от създателите на българската индустрия за производство на месо и деликатеси от патици и гъски. Той е основен износител за френския пазар.
Преди 14 години, когато перушината е приемана като отпадък, Херман среща френския изобретател Кристиян Монжаре, който има нова идея за производството на пух. Той повярвал в нея и финансирал първата машина за производство на пух. Малко по-късно към тях се присъединява и Кристофор Геняр, с над 30 години опит в бранша.