Български учен изобрети нова технология за производство на кашкавал
Млечният продукт е с по-високо съдържание на белтъчини и млечни мазнини, подходящ е за спортисти
~ 1 мин.
Нова технология за производство на кашкавал е изобретил младият учен от Плевен д-р Димитър Димитров, предава БНР. Откритието вече е привлякло интереса на научните среди в Европа. Надеждата на сънародника ни е и да привлече вниманието и на производителите, тъй като новият продукт се счита за полезен за спортуващите.
Специфичната обработка е по-щадяща за млечния състав на кашкавала и запазва голяма част от хранителните свойства в него.
На външен вид и на вкус продуктът не се различава от традиционния, но съдържа повече белтък и млечни мазнини. Повишени са хранителният състав и биологичният потенциал. Повече са и микроорганизмите, а при разграждането на продукта се получават повече аминокиселини.