Нов завод за колбаси и деликатеси отвори в Стара Загора
Инвестицията е над 15 млн. лева
В началото на април в заводa на най-големия производител на птиче месо в България - “Градус”, започва работа ново крило с най-съвременно оборудване и специални технологии за производство на продукти от бели и червени меса. Размерът на инвестицията надвишава 15 млн. лева.
Производството се простира на 16 хил. кв. м. разгъната площ, с капацитет 50 тона готова продукция на ден. Гамата на произвежданите продукти ще бъде широка и ще обхваща всички групи: варено-пушени колбаси и деликатеси, шунки, пастети, трайни и полутрайни варено-пушени колбаси, сурово-сушени продукти.
Модерната производствена база на компанията разполага с високотехнологично оборудване, отговарящо на всички европейски стандарти и изисквания. Това ще даде възможност да се съчетаят българските рецепти и вкусове с най-новите насоки в областта на висококачествените храни. Машините са последно поколение и гарантират високо качество на произвежданата продукция.
Всички опаковъчни линии са оборудвани със системи за опаковане на продуктите в модифицирана газова среда. Тези системи позволяват удължаване срока на годност на продуктите и запазват естествения аромат, цвят и структура за по-дълъг период. Контролът и предпазването от замърсяване с метални части на крайния продукт е важна част от всяко производство. На всеки етап от новото производство има монтирани метал детектори, които допълнително подсигуряват сигурността и безопасността на продуктите.
Сградата е проектирана и построена съобразно хигиенно-техническите норми по начин, който свежда до минимум възможностите за замърсяване на храните. Осигурява достатъчно работно пространство за извършване на технологичните операции. Позволява лесно и ефективно почистване на помещенията и технологичното оборудване. Помещенията са проектирани и изпълнени, така че да осигуряват правилна организация и поточност на технологичния процес: приемане на суровини, съхранението им, производството на храни и реализацията им.