Нова винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя
Ще бъде изградена също така офисна и битова част, както и ферментационно помещение
„Винарска изба Камея“ ООД планира да изгради ново производство с дегустационна зала в местност Шунева Падина, с. Долна Диканя, общ. Радомир, област Перник. Освен това ще бъде изградени офисна и битова части, както и ферментационно помещение. Ще има още и складова част, както и помещение, в което виното ще се отглежда в бъчви. Към момента вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела. Ще се обработва както закупеното от други лозарски райони грозде, така и произведеното на място.
Всичко това става ясно от инвестиционното предложение на софийското дружество, качено в страницата на РИОСВ – София на 15 април.
Процес на производство
Гроздето, закупено от други лозарски райони, ще се разтоварва на приемна площадка пред ферментационното хале. Вътре ще има обособени зони с различна температура за различните видове ферментация. След приключване на процеса по ферментация виното, предназначено за отглеждане, ще се транспортира до помещението за отглеждане в бъчви.
Вината ще се бутилират в общото помещение на подземната част. На приземния етаж на сградата ще има разположени битови помещения за служителите на избата. Ще има офиси, както и дегустационна зала.
Винарната ще бъде с капацитет за производство до 25 тона грозде. Застроената площ ще бъде до 250 квадратни метра ще (Дегустационната зала, офисите и битовите помещения помещения ще бъдат изградени и до 150 квадратни метра, в които ще бъдат включени ферментационното хале и приемната площадка.
Кои са „Винарска изба Камея“ ООД?
Винарска изба „Камея“ e малък семеен проект с 3 до 5 хиляди бутилки годишно производство. Избата стартира своята дейност през 2016 г. с винифицирането на мерло и каберне, като през годините постепенно разширяват асортимента си с рубин, сира и мавруд. Компанията е регистрирана в град София и има няколко физически магазина на територията на столицата.
Гроздето за вината на „Камея“ се подбира от стари лозови масиви край с. Червен, Брестник и Брестовица, Пловдивско с характерните за тези микро региони сортове. Винифицирането се извършва във Винарска къща „Бонини“ в с. Брестовица. Концепцията за вината на „Камея“ е насочена към производството на лимитирани серии с минимална намеса в естествените процеси на винификация, се казва на уебсайта на компанията.