Плакненето на съдовете преди слагането в съдомиялната е грешка
Има обаче друго важно условие, което трябва да се изпълни
~ 2 мин.
Ако понякога след ваденето от съдомиялната се случва някоя тава или прибор да са все още мръсни, проблемът не е, че не са били изплакнати преди слагането в уреда. Грешката всъщност е, че са били изплакнати всички останали съдове преди пускането на съдомиялната, пише Curiosity.
Когато съдовете бъдат изплакнати преди слагането в съдомиялната, така на практика уредът се заблуждава, че те като цяло са по-чисти, отколкото всъщност са – винаги има някой съд, който има нужда от повече миене. Модерните съдомиялни машини имат сензори, които измерват количеството храна, което плува във водата след първото пълнене, и нагласят продължителността и силата на миене според засеченото количество. По този начин, ако всички чинии и прибори са изплакнати преди пускането на съдомиялната, то тя няма как да разбере, че трябва да „се постарае повече“, тъй като има и тава, в който е печен кекс.
Освен това от компанията Procter & Gamble, която произвежда и препарати за съдомиялни машини, обясняват, че продуктите им съдържат ензими, които се свързват с хранителните частици и ги разграждат. Ако няма храна по чиниите, то ензимите няма с какво да се свържат. Да не се плакнат чиниите преди слагането в съдомиялната има и положителен икономически ефект – така се спестява, както време, така и вода.
Преди да се поставят съдовете веднага в съдомиялната обаче трябва да се знае нещо важно: малките хранителни частици са добре дошли за уреда, но не и големите. Препоръчително е по-големите остатъците от храна в чиниите да бъдат изтръскани в коша за боклук, тъй като може да задръстят съдомиялната. Освен това е препоръчително редовно да се почиства филтърът на машината, защото иначе с времето ще се задръсти дори от дребните хранителни частици.
Когато съдовете бъдат изплакнати преди слагането в съдомиялната, така на практика уредът се заблуждава, че те като цяло са по-чисти, отколкото всъщност са – винаги има някой съд, който има нужда от повече миене. Модерните съдомиялни машини имат сензори, които измерват количеството храна, което плува във водата след първото пълнене, и нагласят продължителността и силата на миене според засеченото количество. По този начин, ако всички чинии и прибори са изплакнати преди пускането на съдомиялната, то тя няма как да разбере, че трябва да „се постарае повече“, тъй като има и тава, в който е печен кекс.
Освен това от компанията Procter & Gamble, която произвежда и препарати за съдомиялни машини, обясняват, че продуктите им съдържат ензими, които се свързват с хранителните частици и ги разграждат. Ако няма храна по чиниите, то ензимите няма с какво да се свържат. Да не се плакнат чиниите преди слагането в съдомиялната има и положителен икономически ефект – така се спестява, както време, така и вода.
Преди да се поставят съдовете веднага в съдомиялната обаче трябва да се знае нещо важно: малките хранителни частици са добре дошли за уреда, но не и големите. Препоръчително е по-големите остатъците от храна в чиниите да бъдат изтръскани в коша за боклук, тъй като може да задръстят съдомиялната. Освен това е препоръчително редовно да се почиства филтърът на машината, защото иначе с времето ще се задръсти дори от дребните хранителни частици.