Почина готвачът с най-много звезди Michelin
Жоел Робюшон си отиде след година борба с рака
Френският готвач знаменитост Жоел Робюшон, който е шефът с най-много звезди на Michelin в света, е починал на 73-годишна възраст. Починал е поради заболяване от рак, в понеделник в дома си в Швейцария, след повече от година лечение на тумор на панкреаса, съобщава "Фигаро".
Наречен "Готвач на века" през 1989 г., Робюшон управлява дузина ресторанти на три континента.
В един момент по време на кариерата си той печели 31 звезди Michelin – повече от всеки друг готвач.
Той е известен със своите ястия с картофи и притежава ресторанти в градове по целия свят, включително Токио, Банкок, Шанхай, Монако и Лас Вегас.
Най-напред си създава име в своя ресторант в Париж, Jamin, в началото на 80-те години, и започва да наставлява приятели като Гордън Рамзи и Ерик Рипер.
До 1987 г. той вече е станал "Главен готвач на годината" във Франция, а две години по-късно получава награда "Chef of the Century" (Готвач на века) от конкурента на Michelin – Gault Millau.