Производители искат пълна забрана на млечни продукти с палмово масло
Те заплашват фермерите и са вредни за потребителите, е позицията на бизнеса
Производители настояват да се забрани изцяло използването на растителните мазнини при производството на млечни продукти. Целта е продукти с растителни мазнини вече да не се предлагат на щандовете в търговската мрежа.
В момента т.нар. "имитиращи продукти" по закон се произвеждат в отделни мандри и се предлагат на отделни щандове, обозначени със специални надписи.
Според част от производителите обаче сиренето и кашкавалът с палмова мазнина представляват над 60% от пазара на мляко, което заплашвало фермерите и било вредно за потребителите, съобщи Нова тв.
Забраната на продуктите с палмово масло неминуемо ще доведе до покачване на цените на истинските продукти, които и сега са близо до себестойността им. За направата на 1 кг. сирене са нужни поне 8 л. мляко, а за 1 кг. кашкавал - поне 12 л. При сегашната изкупна цена на млякото - 40 - 60 стотинки за литър, себестойността на сиренето отива над 10 лв. за кг., а на кашкавала над 15 лв. на кг.