Производителите продължават да влагат сухо мляко и концентрати
Ръст на интереса към овче сирене и кашкавал
Близо 4 хил. тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направен от Министерството на земеделието.
Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.
Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка близо 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.
За същия период от време в мандрите са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка. 93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко, съобщава БНР.
Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хил. тона кисело мляко, 53 хил. тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал. Най-сериозен ръст статистиката отчита интерес към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60 на сто за година.