Щраусовото забавление в Долна Баня
В този екзотичен бизнес се произвеждат ценни продукти и той има потенциал, който тепърва може да се разгръща
България се оказва подходящо място за отглеждане на щрауси, макар нашите климатични условия да не са естествената им среда. Приспособяват се лесно и затова расте броят на фермите по света, в които ги отглеждат – главно заради тяхното висококачествено месо, яйца, мас и пера. По тази причина в последните две десетилетия и у нас се появиха не една и две ферми, а край Долна Баня има такава, в която те биват дресирани, за да общуват с хората и да ги радват. Наречена е „Щраусово забавление“. Нейните собственици са Елмира Димитрова и Иван Захариев.
Номади на 60 млн. години
Щраусите са едни от най-древните, оцелели и до днес птици на Земята и принадлежат към семейството на нелетящите перна̀ти. Това е най-едрият жив вид птица – мъжкият достига до 135 кг и има дължина на тялото до 2.5 м. Развива скорост до 70 км/ч. Обитават Африка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка. Изглеждат като праисторически същества с дългите си силни крака и динозавроподобни стъпала. Щраусите са номади, които за около 60 млн. години еволюция са се приспособили да скитат през необятни пространства от трева и пустиня. Във ферма продължителността на живота може да е 70 години, а в природата – до 50 години.
Трънливият път на българските щрауси
Ферма „Щраусово забавление“ е създадена през 2005 г. от Елмира Димитрова и Иван Захариев, партньори в живота и в бизнеса. Започват с 11 щрауса, купени от Димитър Чатълбашев от родопското село Чокманово, който е сред пионерите в щраусовъдството в България. Елмира е родена и израснала в София, а в Долна Баня я отвежда желанието да е в близост до природата. През 1999 г. двамата с Иван купуват мелница с намерението да произвеждат истински пълнозърнест хляб. Но се оказва, че мелничарството е станало депутатски бизнес – зърнобазите и хлебозаводите са минали в ръцете на политици. С ценови игри и дъмпинг от по-силни на деня били принудени да излязат с много загуби от тази дейност.
Колкото повече работехме, толкова повече затъвахме с издръжката на мелницата и хлебарницата, които иначе трябваше да вървят добре“, спомня си Елмира.
Но не се предали, а решили да опитат в нова сфера, в която няма никакви традиции у нас.
Риск печели...
Тръгват с ентусиазъм, четат и се интересуват много. Но главното е, че отново рискуват. И търсят начин да се справят, а не причина да се откажат. Сега щраусите са 24. Целта не е да ги използват като суровина, а по-скоро да бъдат дресирани и да служат за забавление на гостите на фермата. Елмира работи с тях всеки ден и ги учи да изпълняват команди. През годините обаче имат много „загубени“ животни поради липса на опит и така около 70 броя са пострадали – дали поради човешка грешка, или заради непредпазливостта на самите щрауси, които поглъщали пирони, полиетиленови пликове и други продукти на цивилизацията. Тези от тях, които счупят крак или по някаква причина престанат да се хранят, се превръщат във „фермерски продукт“. Ресторантът обаче се зарежда с месо чрез сключен договор с друга ферма за щрауси.
Танцът на любовта
Най-голямата атракция е Танцът на любовта, който се изпълнява само от мъжки щраус. Той кляка на земята, разперва крилете си, надува гуша, извива я наляво и надясно и с този звук съблазнява женските. Той издава и други звуци и за любопитните посетители е интересно да наблюдават това „представление“.
Елмира може много да разказва за любовния живот на щраусите, който съвсем не е смущаван от човешкото присъствие около тях. Те са социални животни и обичат да общуват. Но... безпогрешно разпознават характера на всеки и има хора, от които бягат, усетят ли, че са недоброжелателно настроение към тях.
Перата имат развит пазар
Единият от продуктите на „Щраусово забавление“ са перата. Те се обработват и се продават само във фермата, но свършват бързо. Осигурено е много място, където щраусите да тичат, и това се отразява на тяхното оперение. Повечето ферми ги отглеждат на малка площ, тогава перата нямат блясък. През лятото щраусите сменят своите перушина, тогава тя се събира, пере и изсушава. Перата се използват за карнавални костюми и различни украси, но служат и за бърсалки за прах. От големите пера се правят ветрила, подходящи са за реквизит на балетни състави. Карнавалът в Рио де Жанейро например използва по 5-6 тона пера всяка година.
Принос в натуралната козметика
От щраусовата мас правят козметика, полезна при псориазис, атопичен дерматит, себорея, подходящи са при суха кожа и за заличаване на белези от операции.
Кремовете с щраусова мас са „черешката на тортата“ в натуралната козметика“, обяснява Елмира Димитрова.
Мечтата си за този специален вид козметика тя сбъдва чрез партньорството с фирма „Христина“, която става производител на кремовете.
Щраусови специалитети
Месото е сред най-търсеното в Европа поради неговите вкусови качества и ниско съдържание на мазнини, в него има много протеини, но е без холестерол. Това е добра храна за хора със здравословни проблеми. Специалитетът в ресторанта на фермата е „Щраусова фантазия“, но той не се произвежда от „кълката“ на питомците, отглеждани в тази ферма. От яйцата се приготвя вкусен омлет. Посетителите може да си купят разнообразни сувенири и дрехи.
Релефната кожа на щраусите е много ефектна. По поръчка се изработват обувки, чанти, портмонета. В България има само един майстор, който умее да обработи тази кожа. Работил е в завод „Велур“ в Ловеч. Той вече е на години, но не се намира кой да поеме тази работа. В Турция поемат поръчки от 1500 кожи нагоре.
Потенциал за развитие
Щраусовъдството има потенциал в България. В тази ферма то е атракция, но по принцип е суровина за редица продукти. Много хора, посетили фермата, заявяват желание и те да се заемат със същото, но е въпрос на воля и амбиции да го осъществят.
Развитието на щраусовите ферми има множество скрити резерви, но и подводни камъни, които с общите усилия на предприемачите и агровластите може да се преодолеят. Добрата конкуренция би дала позитивен тласък“, убедена е Елмира.
Личният код на предприемача
Преди Елмира работела по 18 часа на ден. Но сега казва, че това е хоби, превърнато в професия. Имат невероятен персонал, който поема голямата част от работата, след като имали късмета да намерят отговорни хора. Петима са постоянно наети, има и сезонно присъствие при големи натоварвания от посещения на туристи през лятото и по празници. Обучават ученици и студенти в любов към животните и в грижа за тях.
„Всеки трябва да открие онази работа, в която да гори. Дано повече хора да искат да работят и да са всеотдайни в онова, което правят, а не просто да получават заплата“, казва Елмира Димитрова.
С частен бизнес в България се занимава от 1992 г. и през нейните фирми са минали над 3 хил. души. Преди това за около две години е в Канада, там губи всичките си пари, но пък вижда хот-дог бизнеса на иракчани и италианци. И когато се връща в София, развива тротоарна търговия с барбекюто, което е купила за вилата на родители си. Става първият дистрибутор на барбекюта у нас.
Никога не се предавам, такъв ми е характерът. Набелязвам си цел и я гоня. Постигам я, после си поставям друга“, – така с позитивна нагласа съсобственичката на ферма „Щраусово забавление“ продължава напред.
Сега новата й цел е да направи въжен парк, колкото и трудно да е това. Иван и Елмира се надяват някой от внуците да наследи бизнеса. Децата им вече са се реализирали като компютърни специалисти, а животновъдството не ги тегли.