Светът празнува Международния ден на Совиньон Блан
Всички ценители на вината са убедени в едно ‑ това е един от най-известните сортове грозде, който за кратко време успя да се превърне в истински цар сред белите вина
Едни обичат цитрусовите и леко опушени вкусове на совиньон блан от долината на Лоара, други не могат да си представят деня без чаша от тревистия билков характер на новозеландския совиньон блан, но всички ценители на вината са убедени в едно ‑ това е един от най-известните сортове грозде, който за кратко време успя да се превърне в истински цар сред белите вина.
В този пролетен ден (4-ти май, 2018) енофили от цял свят празнуват Международния ден на Совиньон Блан. Той се отбелязва всеки първи петък на месец май.
Името "совиньон Блан" означава "Wild White" и този вид грозде е сред най-широко засадените в света. Това и причината да има широк спектър от стилове и вкусове.
Най-популярните обаче остават новозеландският и френският акцент на този сорт вино. Двете държави са и най-големите прозиводители в света.
Основните плодови аромати на совиньон Блан са липа, зелена ябълка, цитрусови плодове и праскова. В зависимост от това колко зряло е гроздето, когато се произвежда виното, вкусът варира различно. Това, което прави Sauvignon Blanc уникален от другите бели вина, са и другите й тревисти вкусове като цариградско грозде и трева, които предлага. Тези вкусове идват от ароматни съединения и са тайната на вкуса на совиньон блан.
Може да го намерите и под синонимите Fumé Blanc (САЩ), Muskat-Silvaner (Австрия), Feigentraube (Германия) Sauvignon (Италия).
За совиньон блан може да се пише и да се говори много, но нека в този петъчен ден му се насладим, както заслужава.