Учени: яденето на месо съкращава живота
Изследване сред над 1,5 млн. души показва вредата от прясното месо и колбасите
Яденето на месо съкращава живота. Това установи изследване, проведено сред над 1,5 млн. души. Според него смъртността е по-висока при хората, които ядат месо, особено червено или обработено, съобщава Science daily.
Авторите на изследването са анализирали 6 отделни проучвания, които са оценили отражението от вегетарианството и месоядството върху смъртността.
Целта на изследването е да се извлече основано на доказателства заключение, което да послужи на лекарите, за да преценят дали да окуражават пациентите си към месоядство, или към вегетарианство.
Въпреки че заключенията за САЩ и Европа се различават, общите данни все пак говорят за увеличаване на смъртността дори при най-малкото повишаване на приема на червено месо.
Проучването е проследило състоянието на над 1 млн. души за период от 5,5 до 28 години и се отнася до приема на обработено месо като салам, бекон, наденици, кренвирши, както и до прясно червено месо.