„Златните“ храни на българския пазар
Плащаме два пъти по-високи цени за кашкавал и шоколад
На фона на ниските заплати в България, цените на много храни са в пъти по-високи от цените в други европейски държави. Репортаж на Нова Телевизия показа за какво плащаме повече отколкото в Европа. Оказа се, че килограм пилешко е по-евтин у нас, отколкото във Франция и Германия, но за това пък плащаме почти двойно за редица основно хранителни продукти.
У нас пилешкото излиза средно около 4,50 лева за килограм, което го прави най-евтиното. Италианците плащат средно по 6,42 лева за килограм. А най-скъпо е за живеещите в Берлин, където пилешкото излиза около 9,32 лева на килограм.
Но на българския пазар има редица продукти, неизменни за трапезата, които се оказват „златни” за джоба на българина, например кашкавалът. Проучването на Нова Телевизия потвърди наблюдението на много българи, завърнали се от чужбина, че ние плащаме повече от англичани и французи за млечния продукт. В София средната цена на кашкавала е 13,49 лева за килограм, докато в Париж и Лондон плащат респективно 11,72 и 13,09 лева за килограм.
Освен кашкавалът, бананите, ананасът и шоколадът също ни излизат златни. У нас бананите са по-скъпи отколкото в Мадрид и Лондон, а ананасът е почти непосилен за джоба ни, докато французите и италианците плащат два пъти по-ниски цени за вкусния тропически плод.
Какаовото изкушение също не е от евтините продукти в България. Един и същ шоколад, като марка и грамаж, е два пъти по-евтин в Париж, Берлин и Лондон отколкото в София.