Американци откриха техника за предпазване на хляба от мухъл
Учените от Microzap смятат, че изобретението им може да намали количествата на извхърляна храна
Американска компания е разработила техника, която предпазва хлабът от мухъл за период от 60 дни, предаде BBC.
Фирмата твърди, че откритието може да намали количеството изхвърлян хляб в световен мащаб. Изданието дава пример с Великобритания, където се похабява почти една трета от купувания хляб.
Най-големята заплахи за трайността на хляба е мухълът, който се развива още по-бързо в найлоновите опаковки.
При нормални условия, хлябът хваща мухъл за около 10 дни.
Според американската компания "Microzap" тяхната разработка обаче може да опазва хляба от мухъл в продължение на два месеца. За целта тестеният продукт трябва да бъде поставен в метално устройство, подобно на микровълнова печка, което убива бактериите. Изследователите на компанията твърдят, че спорите на мухъла изчезват от хляба за около 10 секунди.
Американците са категорични, че техниката за борба с мухъла може да се използва и за други видове храни, включително птиче месо, много плодове и зеленчуци.