Голяма европейска авиокомпания премахва безплатната храна на борда
Тепърва предстои да се прецени дали по-малките разходи за храна ще доведат и до намаляване на крайните цени на самолетните билети
Безплатната храна на борда на самолетите може да е следващата жертва в опита на авиокомпаниите да намалят разходите си, пише Euronews. Air France, дъщерно дружество на Air France-KLM Group, ще тества нова система за закупуване на храна и напитки на борда на някои от своите полети на къси и средни разстояния от 2025 г.
В момента авиокомпанията сервира храна и напитки на борда на повечето си полети в икономична класа, което е предимство пред нискобюджетните превозвачи, като Ryanair и easyJet.
Кои ще са „гладните“ маршрути на Air France?
В момента пътниците на Air France могат да закупят храна от меню при резервация до 24 часа преди излитане.
Първоначално незадължителната платена система за кетъринг ще бъде въведена по маршрутите от Париж (Шарл де Гол) до Хелзинки и Лисабон.
Тепърва предстои да се прецени дали по-малките разходи за храна ще доведат и до намаляване на крайните цени на самолетните билети.
Новите правила не засягат сервирането на вода и чай на борда.
За пътниците в бизнес класа правилата не се променят и ще продължат да получават безплатна храна.
Промяна на правилата
Безплатната храна постепенно е премахната за повечето полети на къси и средни разстояния, откакто бюджетните авиокомпании, като Ryanair, въведоха модела на плащане на борда през 90-те години.
През последните години глобални авиокомпании с пълно обслужване, като British Airways и Lufthansa, възприеха тази система за по-кратките полети.
Холандският флагман KLM наскоро разкри, че обмисля да премахне безплатния кетъринг за икономична класа.
Начисляването на такса би позволило на авиокомпанията да разшири своите предложения за храна на борда, каза говорител пред холандското авиационно списание Luchtvaartnieuws.
Премахването на безплатния кетъринг по време на полет може да има и доста други добри практики като намаляване на хранителните отпадъци. През 2023 г. IATA установи, че 1.14 милиона тона хранителни отпадъци се генерират от кетъринг по време на полет годишно.