Как да отключим вкуса на уискито
Насладата винаги е обвързана с церемония – от избора на чаша до вида на напитката и поставянето на лед или вода
Никой алкохол не е толкова сантиментален, колкото уискито, особено по това време на годината. Затова, когато пиете уиски, винаги има малко церемония: избор на правилната чаша, обсъждането какъв вид уиски е най-подходящ за момента и вечният въпрос - със или без лед.
Чърчил е прав
Един от най-известните ценители на уискито, Уинстън Чърчил, е увековечил връзката между уискито и водата със следните думи: „Когато бях млад офицер в Южноафриканската война, водата не ставаше за пиене. За да я направим вкусна, трябваше да добавяме уиски.”
Сър Чърчил, разбира се, е твърде прав. Истинските ценители на уискито знаят, че добавянето на няколко капки вода е ключът към отключването на сложните аромати и вкусове на спиртната напитка. Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, проучванията са доказали, че лекото разреждане на течността наистина подобрява нейния вкус - но остава един висящ въпрос: Какъв тип вода трябва да се използва?
Има няколко различни вида вода, които са подходящи за разреждане на уиски. Ключът към определянето на най-подходящия се крие в неговото минерално съдържание. Солта и йони като калций и калий, намиращи се в повечето чешмяна вода, могат до голяма степен да повлияят на вкуса на алкохола, така че е най-добре да изберете вода, която е била обработена.
Вода, филтрирана с варовик
Филтрираната с варовик вода се превърна в популярен избор за разреждане на чисто уиски. Докато тече върху варовикови скали, минерали като желязо се филтрират, повишавайки pH на водата. Когато се добави към алкохол, алкалната вода влияе върху качества като усещане в устата и вискозитет.
Специалистите го обясняват с това, че вода с по-високо рН, като богатите на варовик типове, омекотява уискито на небцето и променя начина, по който се усеща. Това, заедно със засилването на определени аромати и вкусове, може да осигури превъзходно изживяване при пиене.
Снимка - Unsplash
Дестилирана вода
По-често използвана и по-лесно достъпна от варовиково филтрираните опции е търговската дестилирана вода. За разлика от чешмяната вода, дестилираната е силно филтрирана и напълно неутрална. Без минерали или добавки, тя е идеална за добавяне към уиски, защото подобрява напитката, без да въвежда нови вкусове. Когато се използва за разреждане на уиски, дестилираната вода просто позволява на ароматните съединения да се отделят от етанола, без да изкривяват вкуса му.
Дейонизирана вода
Често бъркана с дестилирана вода, дейонизираната вода се третира, за да се отстранят както йони, така и минерални соли. Това означава, че тя има напълно неутрално pH и не е нито твърда, нито мека. Но полученият вкус е подобен на този на дестилирана вода. Дейонизираната вода не е толкова достъпна, което я прави не толкова популярен избор.
Камъни вместо лед
Андрю Хелман открива стар набор от камъни в кожена торбичка, когато почиства лятната къща на своя шведски дядо след смъртта му. Запазва ги просто защото са красиви и малко странни. Едва години по-късно разбира, че те обикновено са били окачвани пред кухненската врата в шведските домове в началото на 1900 г. и са използвани като начин за охлаждане на горещи течности, излизащи от плота на печката – ястия като супа и други подобни. По това време той е в Лондон, но познава добре уискито благодарение на честите си командировки до Единбург.
Самият той споделя, че „едно от първите неща, които научавате от шотландците, е, че никога не трябва да разреждате прочутия им „дух“ с лед“. По тази причина Хелман просто се чуди дали може да има друг начин за охлаждане на уиски без лед и казва: „спомних си охлаждащите камъни на дядо ми и просто събрах две и две“ - резултатът, разбира се, беше Whisky Stones (камъни за уиски). Така той решава проблема на мнозина, които смятат, че уискито се поднася охладено и в почти всички случаи това се прави с ледените кубчета, но разтопяването им разрежда напитката и я прави водниста, което променя вкуса ѝ.
Твърди се, че камъните за уиски са лишени от тези недостатъци. Изработени са от безопасен материал, който, освен че не повлиява на вкуса на напитката, не драска и стъклото на чашата. Преди употребата им те се поставят във фризер и веднъж поставени в чаша с уиски, то остава студено за 20-25 минути. От естетическа гледна точка камъните за уиски пред обикновените кубчета лед изглеждат наистина добре в чашата и са нещо доста по-различно от това, с което сме свикнали.
Джентълментско питие
Отличителни герои като Джеймс Бонд, Егси от Kingsman и лейтенант Арчи Хикокс от „Гадни копилета“ избират златната напитка, когато предстои нещо голямо, било то празненство или престрелка. Като оставим настрана клишетата за героите, които пийват, докато се излежават в задимена билярдна зала, алкохолът си спечели репутацията на джентълменско питие.
Величието на уискито обаче става излишно без красива чаша, която небрежно да се върти, докато отпивате. Добрата чаша за уиски ще подобри сложните вкусове и аромати на избраното от вас уиски. Когато избирате правилната чаша за уиски, е важно да имате предвид цялостната конструкция и усещането на дизайна. Структурата на добрата чаша за уиски се определя от нейния ръб, тяло и стебло. Всеки аспект влияе върху освобождаването на ароматите и вкусовете на уискито и помага за подобряване на изживяването.
Днес вариациите на най-добрите чаши за уиски - от традиционни до нетипични, са стотици. Основното, което трябва да знаем е, че чаша с широка форма на ръба помага за аерирането на алкохола, подобрявайки ароматите му, като същевременно изтегля суровите алкохолни изпарения далеч от носа. Ако предпочитате вашето уиски с лед, изберете чаша с дръжка. Този дизайн помага да държите топлите ръце далеч от напитката, като гарантира, че тя ви остава по-хладна за по-дълго.
Вкусът е твой
Сервирането на уиски, чисто или с лед, се превърна в доста спорна тема сред професионалистите по уиски, но в крайна сметка това е въпрос на ситуация и лични предпочитания. Ако искате да опитате ново уиски, първо го опитайте чисто. Винаги можете да добавите лед по-късно. Добавянето на лед може значително да промени вкуса, тъй като разрежда уискито.
Камъните за уиски, например, също търпят критики, тъй като за някои разреждането на напитката с топенето на кубчета лед е нещо добро, когато става дума за уиски.
Експертите обясняват, че топящите се кубчета лед не само охлаждат бързо уискито, но укротяват изгарянето на алкохола с висока устойчивост, позволявайки да се появи по-нюансиран профил на вкуса. Затова някои специалисти съветват - ако предпочитате вашето уиски да има по-закръглен, по-мек вкус, най-добре го сервирайте върху истински лед. Ако обаче предпочитате по-топли вкусове, просто вземете напитката чиста - не са необходими камъни за уиски.
И все пак най-важното е да намерите правилния баланс за себе си. Докато търсите какво работи за вас, вземете под внимание количеството и формата на леда, както и мярката уиски. И се наслаждавайте, но отговорно!