Как „земеделската мафия“ произвежда и продава фалшив зехтин?
Съществуват престъпни организации, които правят „течно злато“, като за основа най-често използват слънчогледово и рапично олио, а понякога дори и масло за горене
От хилядолетия зехтинът е основна част от средиземноморската култура. Преди да стигне до трапезата ни, той е използван основно за религиозни цели и като лекарство, а неоспоримите му полезни качества му печелят прозвището "течно злато". Зехтинът екстра върджин е сред най-търсените в света. За 2022 г. той е оценен на 22.3 млрд. долара, като се очаква цената му да нарасне драстично през следващото десетилетие, пише CNN.
Но за най-популярните екстра върджин зехтини в света - тези, произведени в Италия, Испания и Гърция - стои еднаква заплаха, която вече дава своите резултати и държи органите на реда и на трите държави нащрек. Вече съществуват престъпни организации, произвеждащи фалшив зехтин. За основа най-често те използват слънчогледово и рапично олио, понякога дори и масло за горене, създавайки продукт, който обикновено се продава на дребно.
В края на ноември миналата година властите на Испания и Италия, работещи в сътрудничество с Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с подобна престъпна организация, и са конфискували 12 варела с фалшив зехтин, с общо количество 260 хил. литра. Иззети са още 5200 литра вече готово за износ фалшиво маслиново масло, фалшифицирани документи и етикети, както и четири превозни средства, предназначени за превозването на продукцията.
Нарастващото търсене
Според разследващите органи смесица от различни фактори е довела до създаването на подобни престъпни организации. Сред тях се посочват високата инфлация, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, което не може да бъде задоволено.
За съжаление, фалшифицирането на необработен екстра върджин зехтин е често срещана практика, затова борбата срещу нея се превръща в приоритет на правоприлагащите органи, особено в страните производители", обясняват от Европол.
Смесването на висококачествен зехтин с продукти с по-ниско качество се появява именно заради нарастващото търсене на маслиново масло и невъзможността на производителите да се справят с нужните количества. Причината за това са променящите се метеорологични условия, които затрудняват маслинопроизводителите.
Възползвайки се от затрудненията им, престъпните организации проявяват все по-голяма изобретателност, като започват да слагат хлорофил или бета-каротин във фалшивия зехтин, за да го оцветяват в характерните за него маслено жълти или зелени нюанси.
През 2023 г. производството на "течното злато" в страните от Средиземноморието спада с до 41%. Изключително влажната пролет повлиява негативно на цъфтежа на маслиновите дървета, докато рекордните горещини през летните месеци изсушават плодовете и те стават негодни за употреба.
Ето как производителите изпадат в неспособност да отговорят на изискванията на пазара и т.нар. "земеделска мафия" успява да запълни празнините в доставките, развивайки бизнеса с фалшив зехтин. Заради нискокачествените суровини, които използват, престъпните организации успяват и да повлияят на цените, като предлагат на доставчиците по-ниски такива.
Тази незаконна практика може да причини не само риск за общественото здраве, но и да подкопае доверието на потребителите, което от своя страна да причини допълнителни негативни икономически последствия", обясняват още специалистите от Европол.
За да получат имитиращия зехтин продукт, освен от евтина суровина, престъпните организации се нуждаят и от качествени маслини, от които приготвят базово масло, служещо за основа на фалшивото "течно злато". Това е и причината за ръста на кражба на цели маслинови дървета или части от тях.
В Гърция и Италия крадците често носят със себе си електрически триони, с които режат пълни с маслини клони от вековни дървета, тъй като брането на плодовете е деликатен и трудоемък процес. Действията от подобна вандалска проява оставя дърветата силно увредени.
Властите в Испания, Гърция и Италия съобщават също и за все по-чести случаи на проникване в маслинени складове, където пък се унищожава оборудването за прибиране на реколтата, за да могат крадците първи да се домогнат до продукцията.
Оказва се, че зехтинът е един от най-често фалшифицираните продукти в Европа и един от най-разследваните, според доклада на Европейската комисия от 2022 г. Вероятно обаче цената му няма да падне скоро, въпреки лошата реколта през изминалата година.
След сушата в Испания през 2022 г. - страната с най-голямо производство на зехтин екста върджин - той поскъпва с до 80%. Цената на италианското маслиново масло пък се е покачила с 66%, без да се набляга на факта, че миналогодишната реколта не е паднала под средната за година.
През 2023 г. и двете държави имаха сериозен недостиг в производството на маслини, заради което се очаква цените, обвързани с транспорта, за тази година да се увеличат още повече. Така пазарът на "течно злато" се очаква да бъде все по-привлекателен за престъпните организации, произвеждащи фалшив зехтин.